Sjeverna Koreja
0

Američki misionar ilegalac bit će oslobođen

SRNA
Robert Park (Foto: Reuters)
Robert Park (Foto: Reuters)
Sjeverna Koreja će osloboditi američkog misionara koji je u decembru uhapšen zbog ilegalnog ulaska, objavila je danas sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

KCNA javlja da je Sjeverna Koreja odlučila da mu oprosti i da ga oslobodi, uzimajući u obzir njegovo iskreno kajanje zbog počinjenog.

Agencija ne navodi datum kada će on biti oslobođen.

Robert Park, američki državljanin porijeklom Korejac, uhapšen je 25. decembra kada je prešao granicu između Kine i Sjeverne Koreje , kako bi pokušao da privuče pažnju u vezi sa situacijom  za kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji.

Park je uoči prelaska izjavio agenciji Reuters u Seulu da je to njegova obaveza kao hrišćanina i da nosi pismo kojim poziva sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila da oslobodi političke zatvorenike i napusti vlast.

Agencija KCNA  javila je da je Park priznao ilegalan ulazak u zemlju i da je promijenio mišljenje o Sjevernoj Koreji, pošto je u njoj lijepo primljen.

"Ono što sam vidio i čuo u NDR Koreji uvjerilo me je da sam  imao pogrešno mišljenje (o nepoštovanju ljudskih prava). Iskreno se kajem zbog učinjenog pod dejstvom lažne zapadne propagande", prenijela je KCNA Parkove riječi.
Sjeverna Koreja je 25. januara uhapsila još jednog američkog državljanina, takođe, zbog ilegalnog ulaska u ovu zemlju, saopšteno je iz Pjongjanga krajem januara.