Svijet
0

Amerikancima zabranjeno da usvajaju djecu iz Kazakhstana

FENA
Kazakhstan će zabraniti američkim državljanima da usvajaju kazakhstansku djecu sve dok američke vlasti ne objasne kako su dvoje siročadi iz Kazakhstana završili na američkom ranču, saopćila je u četvrtak kazakhstanska zvaničnica.

"Prošlog jula, saznali smo da se dvoje naše djece nalazi na američkom ranču. Ovaj ranč je sličan našim školama za djecu s devijantnim ponašanjem", rekal je Raisa Sher, predsjednica Komisije za zaštitu prava djece pri kazakhstanskom ministarstvu za obrazovanje i nauku.

Kazakhstansko ministarstvo vanjskih poslova i Komisija za zaštitu prava djece podnijeli su zahtjev u kojem traže detalje i objašnjenje kako je došlo do ovog slučaja, ali nisu dobili odgovor, prenijela je Xinhua.

"Nećemo dozvoliti daljnju praksu usvajajanja djece sa SAD-om sve dok ne dobijemo odgovor od ove zemlje koji je u skladu s haškom Konvencijom i međunarodnim obavezama", dodala je ona.

Statisike pokazuju da je više od 47.000 djece usvojeno u Kazakhstanu od 1999. godine. Od njih, 8.800 su usvojili strani državljani. Svake godine, Kazakhstanci usvoje oko 3.000 djece.