|

Amerikanci zarađuju više nego proteklih godina

Amerikanci zarađuju više nego proteklih godina
0
S
SRNA
26.11.2010. u 19:15
2
komentara
0

dijeljenja
Amerikanci zarađuju više nego proteklih godina
Prema posljednjim statističkim podacima, Amerikanci zarađuju više i prošlog mjeseca više su i potrošili - broj onih koji apliciraju za novčanu nadoknadu zbog gubitka radnog mjesta najniži je u posljednje dvije godine.
Kupovina u maloprodaji je najveći zamajac američke ekonomije - čak 70 odsto ukupnog ekonomskog potencijala, a puna praznična sezona kupovina od Dana zahvalnosti do Božića, za mnoge velike prodajne lance znači period u kojem ostvare i do 40 posto ukupnog godišnjeg profita.

Da li se Amerikanci vraćaju u trgovine, spremni da tokom praznične sezone kupovanja koja traje od Dana zahvalnosti, nacionalnog praznika koji se slavi svakog posljednjeg četvrtka u novembru, pa do kraja godine potroše više nego ranije?

Izvršni direktor američke Federacije potrošača Steven Broback ističe da su Amerikanci sada opušteniji nego prije godinu dana i dodaje da najviše ohrabruje činjenica da mnogo manje Amerikanaca kaže da se njihova finansijska situacija nije pogoršala tokom ove godine. Takvih je samo osam odsto. Prošle godine bilo ih je 14 odsto.

Mike Schenk, podpredsjednik Nacionalne asocijacije kreditnih unija, očekuje, u prosjeku, umjereno povećanje potrošačkog apetita.

"Skoro 60 posto anketiranih Amerikanaca reklo je da će potrošiti više ili isto kao prošle godine. To je za tri posto više nego lani" - navodi on.

Ekonomisti tvrde da ekonomski rast od najmanje pet odsto godišnje omogućava smanjenje stope nezaposlenosti tek za jedan procenat.

"Sve u svemu, zbog ekonomske nesigurnosti, velike nezaposlenosti i velike zaduženosti, Amerikanci i ove godine troše sa oprezom" - zaključuje Schenk.

Stopa nezaposlenosti ostaje na 9.6 procenata i ne očekuje se da će biti značajnije smanjena iduće godine. Ipak, nešto manji broj onih koji traže nadokanadu za nezaposlene i povećanje kupovina odrazili su se na berzanske indekse.

Tako su juče, dan uoči Dana zahvalnosti, vrijednosti akcija mjerenih svim najznačajnijim indeksima osjetno porasle.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...