|

"Crni petak" najavio dobru sezonu praznične kupovine

"Crni petak" najavio dobru sezonu praznične kupovine
0
F
FENA
27.11.2010. u 10:56
0
komentara
0

dijeljenja
"Crni petak" najavio dobru sezonu praznične kupovine Foto: AP
Veliki popusti i akcijske prodaje privukle su milione Amerikanaca da od ranih jutarnjih sati nahrle u trgovine diljem zemlje, na tradicionalni "Crni petak" nakon Dana zahvalnosti, koji u Sjedinjenim Državama, označava početak božićne "shopping" sezone.
Dugi redovi kupaca formirali su se na gradskim ulicama i parkiralištima trgovačkih centara, posebno pred trgovinama potrošačke elektronike i igračaka.

Nacionalna federacija maloprodaje objavila je kako očekuje da će oko 138 miliona Amerikanaca ići u kupovinu ovog vikenda, što je četiri miliona više nego prošle godine, te da očekuje porast prodaje za 3,2 posto na oko 41,2 milijarde dolara. "Crni petak" je za američke trgovce dan s najvećim prometom u godini.

Američke maloprodajne firme se takmiče kako bi s popustima privukle što više kupaca. Trgovine odjeće poput Gapa i Ann Taylor, ponudile su popuste od 70, 80 posto tokom prijepodnevnih sati, dok trgovine poput Wal-Marta, Targeta i Best Buya nude popuste od 40 do 70 na popularnu potrošačku elektroniku tokom cijelog vikenda.

"Promet je jako živ a potražnja široka", izjavio je Michael Vitelli, predsjednik uprave Best Buya, najvećeg trgovinskog lanca potrošačke elektronike u SAD-u.

Među najtraženijim artiklima su e-čitači, tablet računari i videoigre kao što su Microsoftov Xbox Kinect.

Izvršni direktor lanca robnih kuća Macy's, Terry Lundgren, kazao je za MarketWatch da prodaja na "Crni petak" najavljuje snažan promet u sezoni praznika.

Na prošli "Crni petak" ostvareno je 6,4 posto ukupne blagdanske potrošnje u 2009., prema agenciji ShopperTrak.

Ove je godine dio firmi počeo s velikim popustima već u četvrtak na Dan zahvalnosti, a posebno je agresivna u tome bila online maloprodaja, čiji je promet skočio i do 33 posto prema prošlog godini, prema firmi IBM Coremetrics, koja prikuplja podatke izravno s web-stranica više od 500 američkih trgovinskih kuća.

Prosječna vrijednost narudžbi porasla je za 14 posto na 182,74 dolara, objavio je Coremetrics.

Na primjer, Amazon.com nudi 32-inčni TV prijemnik s besplatnom dostavom za 198 dolara, što je ista cijena kao i u Wal-Martu. Apple je na svojim internetskim stranicama smanjio cijenu iPadu za 41 dolar, a laptopu MacAir za 100 dolara.

Nacionalna federacija maloprodaje predviđa da će tokom vikenda za "Crni petak" Amerikanci potrošiti oko 41,2 milijarde dolara, a u cijeloj sezoni blagdana oko 447 milijardi dolara, ili 2,3 posto više nego prošle godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.