{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerikanci uživali u historijskom pomračenju Sunca, ni Trump nije skidao pogled s neba

Klix.ba
21.8.2017. u 22:03
76
99
Amerikanci uživali u historijskom pomračenju Sunca, ni Trump nije skidao pogled s neba
76
Milioni građana širom SAD-a uživali su danas u najvećem pomračenju Sunca u posljednjih 99 godina. Ležeći u parkovima sa zaštitnim naočalama, mnogi nisu mogli odoljeti fenomeni koji je trajao puna tri sata, pa ni predsjednička porodica Trump u Bijeloj kući.
Stanovnici 14 američkih saveznih država od ranih jutarnjih sati zaputili su se sa šatorima prema brojnim nacionalnim parkovima i okupljalištima kako bi zauzeli svoje mjesto i uživali u ovom svemirskom fenomenu.

Brojne medijske kuće u SAD-u čitav dan informišu građane o tome šta znači totalno pomračenje te kako se moraju zaštiti. Baš kao što su mnogi predvidjeli, ovo bi mogao biti najbolje dokumentiran događaj ovakve vrste u historiji čovječanstva.


Američki predsjednik Donald Trump također je uživao u veličanstvenom astronomskom prizoru, a na terasi Bijele kuće pridružili su mu se i supruga Melania te kćerka Ivanka i sin Barron. U parku ispred Bijele kuće hiljade Amerikanaca koji su pratili ovaj fenomen pozdravljali su predsjednika, a on im je mahao.

Pomračenje Sunca u Americi danas je trajalo tri sata, dok je Mjesec u potpunosti prekrio Sunce oko dvije minute i 40 sekundi. Totalno pomračenje nije bilo vidljivo u većim gradovima SAD-a. U ovom historijskom trenutku djelimično su uživali i stanovnici Južne Amerike i zapadne Afrike.


Posljednje totalno pomračenje Sunca u SAD-u "od obale do obale" je zabilježeno 1918. godine. Novo totalno pomračenje Sunca u SAD-u se očekuje 8. aprila 2024. godine kada će biti vidljivo i u Mexicu, centralnoj Americi i istočnoj Kanadi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: