Svijet
10

Amerikanci upozorili Rusiju da ne smije prisvojiti Krim

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvaničnici SAD-a su upozorili Rusiju da bi bilo koji pokušaj aneksiranja južne ukrajinske regije Krim značio kraj diplomatskih razgovora.

Američki državni sekretar John Kerry poručio je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da je Krim dio Ukranije i da bi Rusija trebala izbjegavati bilo kakvu vojnu intervenciju.

U međuvremenu, američki predsjednik Barack Obama nastavlja razgovore sa svjetskim liderima vezano za ukrajinsku diplomatsku krizu, nakon što je grupa međunarodnih posmatrača vraćena pri pokušaju ulaska u regiju Krima. Tom prilikom ruske trupe su ispalile nekoliko upozoravajućih hitaca u pravcu posmatrača, a povrijeđenih nije bilo.

I pored upozorenja koja stižu iz zapadnih zemalja, Rusija nastavlja slati trupe i utvrđivati ključne strateške tačke na Krimu. Referendum o secesiji Krima i njegovom pripajanju Rusiji biće održan u ovoj regiji 16. marta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja insistirati na ruskom pravu da zaštiti svoje interese u ovoj regiji kao i Ruse koji žive na Krimu.