Izvještaj UN-a
27

Amerikanci tvrde da je Egipćanin Saif al-Adel novi šef terorističke grupe Al Kaida

S. Š.
Fotografija Saifa al-Adela iz ranijih dana (Foto: Twitter)
Fotografija Saifa al-Adela iz ranijih dana (Foto: Twitter)
Američki State Deparment objavio je tvrdnje o novom vođi terorističke organizacije Al-Kaida. Prema njihovim saznanjima, riječ je o Saifu al-Adelu iz Egipta.

"Naša procjena je u skladu s onom UN-a - da je novi vođa Al-Kaide Saif al-Adel smješten u Iranu", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak navodi se da je preovlađujući stav država članica da je Adel sada vođa grupe.

Kako se dalje navodi u izvještaju UN-a, grupa ga nije zvanično proglasila "emirom" zbog osjetljivosti na zabrinutosti talibanskih vlasti u Afganistanu, koje nisu htjele priznati da je Zawahiri ubijen od američke rakete u kući u Kabulu prošle godine, navodi Izvještaj UN.

Osim toga, navodi se u izvještaju UN-a, sunitska islamistička Al-Kaida je osjetljiva na pitanje Adelovog prebivališta u pretežno šiitskom Iranu.

"Njegova lokacija postavlja pitanja koja imaju veze s ambicijama Al-Kaide da uspostavi vodstvo u globalnom pokretu suočenom s izazovima ISIL-a", navodi se u izvještaju UN-a.

Adel (62) bivši je potpukovnik egipatskih specijalnih snaga i lik stare garde Al-Kaide.

Pomogao je u izgradnji operativnih kapaciteta grupe i obučio neke od otmičara koji su učestvovali u napadu na SAD 11. septembra 2001, prema Američkom projektu za borbu protiv ekstremizma.

"Saif je jedan od najiskusnijih profesionalnih vojnika u svjetskom džihadskom pokretu, a njegovo tijelo nosi ožiljke bitke", napisao je Soufan u članku iz 2021. za CTC Journal Centra za borbu protiv terorizma West Point.

"Kada djeluje, čini to s nemilosrdnom efikasnošću", rekao je, prenosi France24. pozivajući se na druge strane medije.