Prate situaciju
47

Amerikanci priznali da Rusi razvijaju novo antisatelitsko oružje: Zabrinjavajuće, ali nije prijetnja

V. K.
O novom ruskom oružju govorio je John Kirby (Foto: EPA-EFE)
O novom ruskom oružju govorio je John Kirby (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornik odjela za nacionalnu sigurnost Bijele Kuće John Kirby govorio je o novom ruskom antisatelitskom oružju koje Moskva razvija te je poručio kako Washington prati dešavanja na tom polju.
Tokom konferencije za medije Kirby je novo rusko oružje opisao kao zabrinjavajuće, ali je naglasio da ono ne predstavlja neposrednu prijetnju bilo čijoj sigurnosti.

Glasnogovornik nije želio direktno potvrditi ili demantovati izvještaje da je novo rusko oružje nuklearnog tipa, ali je rekao da bi trebalo biti bazirano u svemiru čime je prekršen Sporazum o svemiru iz 1967. godine koji zabranjuje raspoređivanje oružja u svemiru.

"Ne mogu reći mnogo o specifičnoj prirodi prijetnje. Mogu potvrditi da je to povezano s antisatelitskom sposobnošću koju Rusija razvija. Ne govorimo o oružju koje se može koristiti za napad na ljudska bića ili izazivanje fizičkog uništenja na Zemlji. Nastavit ćemo ruske aktivnosti shvatati veoma ozbiljno", ističe Kirby.

Rusko oružje komentirao je i državni sekretar SAD-a Antony Blinken koji je rekao kako Washington prijetnju shvata ozbiljno.

"Ovo je potencijalna opasnost koju shvatamo vrlo, vrlo ozbiljno i očekujem da ćemo više informacije reći uskoro. Fokus predsjednika Bidena je na sigurnosti SAD-a i američkog naroda", zaključio je Blinken.