Irak
0

Amerikanci predali Iračanima zatvor Fort Cropper

FENA
Američka vojska je u četvrtak predala iračkim vlastima nadzor nad zatvoreničkim logorom Fort Cropper, u blizini bagdadskog aerodroma, završavajući tako jedan od najkontroverznijih perioda okupacije Iraka.

"Ovo je početak novog doba", izjavio je general Jerry Cannon zamjenik šefa američkih operacija u vezi sa zatočenjima u Iraku.

Doba u kojem su "svi elementi iračkog pravosuđa u stanju ispuniti svoju ulogu u osiguranju Iračana", rekao je on pred stotinu iračkih i američkih zvaničnika koji su pozvani na svečanost u hangaru kampa Cropper.

Ubrzo nakon toga general Cannon je iračkom ministru pravosuđa Dari Nureddinu simbolično predao veliki ključ, kako bi obilježio primopredaju vlasti.

Fort Cropper se nalazi zapadno od Bagdada i trenutno je tamo smješteno 1.600 zatvorenika. Ovaj zatvor otvoren je odmah nakon invazije predvođene SAD-om u martu 2003. godine i bio je namijenjen za smještaj uhapšenih visokorangiranih članova stranke BAAS Saddama Husseina.

Među posljednjim zatvorenicima iz užeg kruga Saddama Husseina koji su napustili kamp Cropper je bivši zamjenik premijera Tariq Aziz, koji je početkom sedmice prebačen u zatvor Kadimija u Bagdadu.