Svijet
0

Amerikanci ocijenili: Obama je najveća prijetnja SAD-u

Klix.ba
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Trećina američkih republikanaca vjeruje da predsjednik Barack Obama predstavlja veću prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama od ruskog predsjednika Vladmira Putina ili sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Amerikanci su na anketi koju je za Retures sproveo institut Ipsos na uzorku od 2.809 osoba izabrali državu, organizaciju ili osobu za koju smatraju da predstavlja najveću prijetnju Sjedinjenim Državama.

Anketa je pokazala da 34 posto republikanaca, kada je riječ o osobama, rangira Obamu kao najveću prijetnju, čak i ispred Putina (25 posto) i Assada (23 posto).

S obzirom na nivo polarizacije u američkoj politici rezultati nisu toliko iznenađujući, kazao je Barry Glassner, sociolog i autor knjige "Kultura straha: Zašto se Amerikanci boje pogrešne stvari".

"Tu postoji tendencija potpunog demoniziranja osobe koja obnaša dužnost. Raspirivanje straha bit će glavni sadržaj kampanje republikanske i demokratske partije za predsjedničke izbore 2016. godine. Televizija i politika u Americi dosta se bave strahovima", rekao je Barry.

U Ipsosovoj anketi učestvovalo je 1.059 republikanaca i 1.083 demokrata. Blizu 27 posto republikanaca smatra da je Demokratska stranka najveća prijetnja Sjedinjenim Državama, dok 22 posto demokrata smatra da su republikanci najveća prijetnja.

Ljudi koji su anketirani najviše su zabrinuti zbog prijetnji vezanih za potencijalne terorističke napade, a Islamsku državu kao najveću prijetnju ocijenilo je 58 posto ispitanika. Sa 43 posto blizu je i teroristička organizacija Al-Kaida.

Blizu 34 posto Amerikaca smatra da je najveća opasnost po Sjedinjene Države sjevernokorejski lider Kim Jong-un, dok 27 posto isto smatra za iranskog ajatolaha Alija Khameneija.