Bez bojevih glava
20

Amerikanci obavili drugi test nuklearnih bombi B61-12

Klix.ba
Američka administracija za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) je saopćila da je uspješno obavljen drugi test nuklearnih bombi B61-12 u Nevadi.

Ove informacije dolaze u vrijeme kada američki zakonodavci namjeravaju izvršiti pritisak u cilju povlačenja iz nuklearnog dogovora s Rusijom.

Drugi test nuklearnih bombi su obavili NNSA i Američke zračne snage, a prvi je obavljen u martu. Prvi je uzrokovao brojne kritike, a među kritičarima je bio i Brian Becker direktor antiratne koalicije ANSWER.

"Kako bi ušutkao svoje kritičare u medijima i politici, Trump je dao ček svojim generalima. Sada mogu raditi šta žele, testiraju sva svoja oružja na koja su čekali", izjavio je Becker.

Bombe su tesitrane bez nuklearnih bojevih glava, a bačene su iz borbenih aviona F-15E. Ove bombe predstavljaju jedan od stubova američkog nuklearnog arsenala.

U narednih 30 godina bi Washington mogao potrošiti do bilion dolara u masivnom programu modernizacije oružja. Trump se zalaže za "jačanje i širenje nuklearnih mogućnosti" iako je tokom predsjedničke kampanje kritikovao svog prethodnika Baracka Obamu zbog skupog programa modernizacije.