Potvrda iz Evrope
18

Amerikanci koji su potpuno vakcinisani moći će ljetovati u Evropskoj uniji

B. T.
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Amerikanci koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa moći će ljetovati u Evropskoj uniji ovoga ljeta, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Amerikanci, koliko vidim, koriste vakcione koje je odobrila Evropske agencije za lijekove. To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje u Evropsku uniju" rekla je ona u u intervjuu za The New York Times.

Von der Leyen nije ponudila vremenski okvir kada se tačno može početi s turističkim putovanjima niti detalje o tome kako će se to odvijati.

Evropska unija zaustavila je sva nebitna putovanja prije više od godinu, u pokušaju da ograniči širenje koronavirusa. Andy Slavitt, stariji savjetnik Bijele kuće za Covid-19, rekao je da su navodi Ursule von der Leyen potvrda uspješnosti američkog programa vakcinacije.

"Ono što svijet u osnovi govori je da oni gledaju na SAD, gledaju na uspjeh našeg programa vakcinacije, gledaju na smanjenje bolesti. Iako znaju da još nismo završili, kažu da su ti Amerikanci sigurni da dolaze u našu zemlju bez rizika od širenja Covid-19", rekao je Slavitt.

Kako je dodao, uspjeh američkog programa vakcinacije je nevjerovatan.

"Prije samo nekoliko mjeseci bili smo nacija koja je bila među onima koje su najviše bile lišene putovanja. To samo pokazuje kako smo u nekoliko nevjerovatnih mjeseci vakcinisali Amerikance. Mogućnost posjeta zemljama EU samo je jedna od vraćenih sloboda koja čeka potpuno vakcinisane Amerikance", rekao je Slavitt.

Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je oko 28 posto Amerikanaca do sada potpuno vakcinisano. To znači da su prošle dvije sedmice od njihove druge doze vakcina Moderna ili Pfizer, odnosno sedmica od primanja Johnson & Johnson vakcina, koje se daju u jednoj dozi.