Borba za 270 elektora
21

Amerikanci još čekaju predsjednika: Biden na korak do pobjede, Trump nastavlja negodovati

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden danas bi mogao postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Trumpova prednost u Goergiji pala je na ispod dvije hiljade glasova, a ona u Pennsylvanij s više od 700 hiljada spustila se na 47 hiljada.
Današnji dan trebao bi donijeti konačan rasplet. Kandidat Demokratske stranke vodi u Arizoni prednošću od 47 hiljada glasova i Nevadi gdje Trumpu bježi 11 hiljada. Borba se još vodi u Sjevernoj Karolini, a Trumpova pobjeda u Aljasci nije upitna.
Biden je na sinoćnjem obraćanju kazao kako je američka nacija izrazila volju na izborima.

"To je volja naroda, ničega i nikoga drugog. Svaki glas mora biti izbrojan i tako treba biti. Sada je potrebno malo strpljenja i tako je godinama u Americi. Nastavljamo se osjećati veoma dobro kako trenutno stvari stoje po pitanju rezultata", kazao je on u obraćanju koje je imalo karakteristike državničkog.

Trump je kasnije nastavio negirati rezultate koji dolaze brojanjem glasova pristiglih poštom.

"Ako prebrojite legalne glasove, ja pobjeđujem. Ako izbrojite ilegalne glasove i one koji su došli kasno, onda sam prevaren. U izbore se miješaju veliki mediji i velike kompanije, a koje imaju veze s Demokratskom partijom, dok Republikanska partija ima veze s običnim američkim radnicima", izjavio je on.

U Philadelphiji policija navodno istražuje dojavu o planu za napad na kongresni centar Pennsylvanija, gdje dužnosnici prebrojavaju glasačke listiće.

Posebno je zanimljivo da su tri velike američke TV kuće, nacionalne televizije, ABC, MSNBC i CBS prekinule Tumpovo obraćanje iz Bijele kuće čim je spomenuo da je on pobjednik izbora, to se dogodilo u desetoj sekundi njegova govora.

Prema AP-u Biden ima prednost 264:214, dok oprezniji CNN, bez neizvjesne Arizone, ima 253:214. Za pobjedu treba 270 elektora.

Arizona nosi 11 elektora, Georgija 16, Pennsylvanijia 20, Sjeverna Karolina 15, a Nevada 6.