Nakon ubistva Bin Ladena
0

Amerikanci euforični, Evropljani suzdržani

SRNA
Ubistvo lidera Al-Qaide Osame bin Ladena izazvalo je ushićenje među Amerikancima, dok su Evropljani ostali malo suzdržaniji, a razlog za različito reagovanje može da bude drugačije viđenje budućnosti, navodi Reuters.

Kada su članovi terorističke organizacije Al-Qaide prije skoro deset godina udarili putničkim avionima u kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku to je izazvalo talas solidarnosti iz Evrope, dok je u francuskim listovima bio i naslov "Sada smo svi Amerikanci". Međutim, to nije potrajalo. Tokom decenije ispunjene brojnim sukobima došlo je i do zatezanja odnosa između starih saveznika.

Ushićeni Amerikanci su, nakon objave vijesti o smrti Bin Ladena izašli na Times Squareu u New Yorku, dok na internetu cvijeta prodaja majica sa natpisima "Imamo ga" i "Osama, prenesi naše pozdrave Hitleru."

Evropljani, koji su, također, bili na meti Al-Qaide, malo su uzdržaniji. Pojavilo se i nekoliko onih koji u pod znak pitanja stavili legalnost i moralnost ubistva, dok se pominje i mogućnost osvetničkih napada. Taj stav je izazvao nezadovoljstvo brojnih Amerikanaca. 

Novinar Bernard Warner, koji je slobodni novinar u Rimu, rekao je da ima prijatelje kako u Evropi tako i u Americi i da mu je jasno da su Amerikanci radosni, jer smatraju da su "završili posao". On objašnjava da Evropljani, sa druge strane, shvataju da su u realnosti stvari mnogo komplikovanije. 

Profesor za međunarodnu politiku na američkom Univerzitetu u Parizu Hall Gardner rekao je da ključna razlika u ponašanju Evropljana i Amerikanaca nije antipatija prema Bin Ladenu, koja je, čak šta više, zajednička, već različito viđenje budućnosti iz perspektive Times Squarea i Jeliseijskih polja.

Gardner ističe da se često zaboravlja da su Francuzi prvi pružili podršku SAD u Vijeću sigurnosti UN-a za pokretanje vojne akcije na Afganistana nakon napada iz 11. septembra 2001. godine i da je na prvoj stranici "Monda" bio naslov "Sada smo svi Amerikanci".
"Skoro deset godina kasnije i Francuzi su sada, kao i Amerikanci, odahnuli ubistvom Bin Ladena. Razlika je samo u tome u pesimizmu koje je izrazila Francuska, jer ne vjeruje da će njegova smrt dovesti do kraja globalnog rata protiv terorizma. Oni strahuju od novih zavjera i napada, poput onog u Marakesh prošle sedmice, gdje su poginuli i francuski državljani", kaže Gardner.