Svi glasaju
25

Amerikanci bi masovnom izlaznošću na izbore mogli oboriti rekord star 112 godina

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama zakazani su za sutra, a u periodu koji je iza nas, prijevremeno glasanje obavilo je rekordnih 93 miliona građana te zemlje.

Upravo to je razlog što bi ovogodišnji predsjednički izbori mogli imati najveću procentualnu izlaznost u posljednjih 112 godina, i to u vrijeme vjerovatno najveće političke podijeljenosti i pandemije koronavirusa.

U zemlji u kojoj je i nošenje maski postalo politička stvar, mnogi su se evidentno odlučili izbjeći gužve 3. novembra i svoj glas za jednog od dva kandidata dati prije vremena.

Prema podacima s Univerziteta na Floridi, u Americi je do danas glasalo više od 93 miliona građana. Poređenja radi, na predsjedničkim izborima 2016. godine glasalo je ukupno 136 miliona građana.

Pravo glasa u Sjedinjenim Američkim Državama ima 239 miliona građana.

Michael McDonald, profesor na univerzitetu na Floridi, koji se bavi statistikom ovogodišnjih izbora, smatra da bi na izbore moglo izaći ukupno 150 miliona Amerikanaca, što bi predstavljalo izlaznost od 65 posto. To bi bio najveći procenat izlaznosti još od 1908. godine.

Zvanični izborni dan počinje u utorak 3. novembra, a građani će birati između Josepha Bidena i Donalda Trumpa.