Svijet
43

Amerikanac preživio 11. septembar i masakr u Parizu: Bataclan je bio 1000 puta gori

Klix.ba
Četrnaest godina nakon što je preživio napade na Svjetski trgovački centar u New Yorku, jedan Amerikanac ponovo je imao sreću u nesreći. Naime, preživio je i masakr u koncertnoj dvorani Bataclan, koji se nedavno dogodio u Parizu.

Kako je izjavio za Le Monde, muškarac poznat jedino pod imenom Matthew, 11. septembra 2001. godine stajao je u podnožju Svjetskog trgovačkog centra, kada su se avioni zabili u ove građevine.

"Stajao sam direktno ispod zgrada. Shvatio sam da nešto nije uredu tek kada su ljudi oko mene počeli bježati. Krhotine su letjele na sve strane, a na svu sreću nijedna me nije pogodila. Nisam se mogao zaustaviti, trčao samo koliko me noge nose. Imam osjećaj da sam tog dana pretrčao pola Manhattana", prisjetio se 36-godišnjak.

Nedugo nakon ovog događaja preselio se u Pariz gdje je zasnovao porodicu. Međutim, nije ni slutio da će se četrnaest godina kasnije ponovo naći oči u oči sa smrću.

"Veliki sam fan grupe Eagles of Death Metal i veoma me je obradovalo što će održati koncert u Bataclanu. Tek što se atmosfera na koncertu malo zagrijala začuli su se pucnji. Vidio sam bljesak baruta iz cijevi i ljude kako padaju pored mene. Tada sam osjetio jak udarac u nozi", rekao je Mathew.

U napadima 11. septembra 2001. godine poginulo je oko 2300 osoba
U napadima 11. septembra 2001. godine poginulo je oko 2300 osoba

Nakon što ga je metak pogodio u nogu, Amerikanac se pravio mrtav. Puzao je prema izlazu svaki put kad bi teroristi zaustavili s pucanjem, kako bi zamijenili šanžere.

"Kada sam došao do izlaza, neko me je povukao za rukav i uveo u jednu sobu. Osim mene u prostoriji su bili i drugi preživjeli posjetioci koncerta. Svi su bili krvavi", prisjetio se Amerikanac, kome se ponovo osmijehnula sreća, za razliku od 89 drugih koji su izgubili život te noći.

Koncertna dvorana Bataclan u Parizu, mjesto smrti 89 mladih ljudi
Koncertna dvorana Bataclan u Parizu, mjesto smrti 89 mladih ljudi

"Bataclan je za mene bio 1000 puta gori od napada u New Yorku. Sve je bilo nekako intimnije, vidio sam lica terorista", dodao je Matthew.

Kako je rekao, njegova trudna supruga također je trebala doći na koncert, ali nije mogla pronaći dadilju za njihovo drugo dijete.