|

Amerikanac pogubljen na električnoj stolici zbog ubistva

Amerikanac pogubljen na električnoj stolici zbog ubistva
2
F
FENA
17.1.2013. u 10:02
11
komentara
2

dijeljenja
Amerikanac pogubljen na električnoj stolici zbog ubistva Robert Gleason
Amerikanac koji je ubio dvojicu zatvorenika u zatvoru u kojem je služio kaznu doživotne robije pogubljen je u srijedu na električnoj stolici, u prvom takvom pogubljenju od 2010. godine, saopćile su vlasti.
"Robert Gleason, 42-godišnji bivši crtač tetovaža, proglašen je mrtvim u 21,08 sati po lokalnom vremenu (2.08 sati u četvrtak ujutro po srednjoevropskom vremenu)", saopćio je Larry Traylor, portparol zatvorske službe u američkoj saveznoj državi Virdžinija.

Gleason je 2009. godine ubio 26-godišnjeg zatvorenika dok je služio kaznu doživotne robije zbog ubistva u zatvoru jednog 63-godišnjeg zatvorenika 2007. godine, prenosi AFP.

"Gleason nije izrazio kajanje zbog tih užasnih ubistava. On nije pokušavao da se žali na presudu niti je podnio molbu za pomilovanje", navodi u saopćenju guvernera Virdžinije Bob McDonnell.

U novinskim intervjuima, Gleason je čak i tražio da bude brzo pogubljen kako bi prestao ubijati ljude, i sudeći po Informativnom centru za smrtnu kaznu (DPIC), on je poručio sudu tokom suđenja kako želi smrtnu kaznu.

Njegov tim odbrane zatražio je, ipak, da mu se poštedi život, naglašavajući njegovo traumatično djetinjstvo, psihijatrijske probleme, i dugu istoriju zloupotrebe droge i alkohola.

Gleason, kome je jedini posjetilac u srijedu prije egzekucije bio svećenik, izabrao je pogubljenje na električnoj stolici, umjesto ubrizgavanja smrtonosne injekcije, saopćio je Traylor.

Njegova egzekucija je prvo pogubljenje na električnoj stolici u Sjedinjenim Državama od pogubljenja Paula Powella u Virdžiniji 18. marta 2010, navodi DPIC.

Centar je saopćio da je 157 pogubljenja, od ukupno 1.320, izvedeno na električnoj stolici otkako je 1976. godine u Sjedinjenim Državama ponovo uvedena smrtna kazna.

Gleasonova egzekucija prva je u 2013. godini i prva u Virdžiniji od augusta 2011.

U 2012. godini, u Sjedinjenim Državama pogubljena su 43 zatvorenika, saopćio je DPIC.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...