Svijet
0

Amerika štedi na ruskoj nauci

SRNA
Američki State Department anulirao je, bez objašnjenja, dva granta koja su dobili ruski naučnici za realizaciju projekata u oblasti svemirskih istraživanja.

Dva miliona dolara po programu Ruska inicijativa neće poslužiti nauci, jer je američko Ministarstvo vanjskih poslova stavilo veto na novčanu tranšu, prenosi Glas Rusije.

To je prvi ovakav slučaj u istoriji rusko-američke saradnje u oblasti nauke. Eksperti smatraju da je to politički potez koji neće uticati na rad ruskih naučnika. 

Zamjenik direktora Instituta za visoke temperature Ruske akademije nauka Eduard Son kaže da to što se desilo ima čak pozitivnu stranu. 

"Sad će sva prava na intelektualnu svojinu od tog projekta pripasti isključivo Rusiji", rekao je Son.

U Institutu, kome je novac bio namijenjen, rezignirani su, kako ovim potezom, tako i načinom na koji je on predstavljen u javnosti. Za opoziv grantova naučnici su saznali od partnerske organizacije - Međunarodnog naučno-tehničkog centra, a uzroke nisu mogli ili nisu htjeli da im objasne. 

Zamjenik direktora Instituta za socijalno-politička istraživanja Ruske akademije nauka Vilen Ivanov povezuje odluku State Departmenta sa tematikom istraživanja.
"Sve što je povezano sa novim tehnologijama Rusije predstavlja određenu, ne baš opasnost, ali nepoželjno po SAD jačanje Rusije pošto ova istraživanja mogu imati dvostruku namjenu - za nauku i za odbranu", rekao je Ivanov.