State Department
0

"SAD nisu slale 'signal' za postizborne proteste u Rusiji"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki State Department negirao je u četvrtak optužbe ruskog premijera Vladimira Putina da je provocirao postizborne proteste, ističući da su finansije Washingtona upućene jedino za jačanje demokratije.
  • Američki programi su "namjenjeni podršci transparentnijeg, slobodnog i fer izbornog procesa", rekao je portparol State Departmenta Marc Toner poslije optužbe na račun američke državne tajnice Hillary Clinton da je slala "signal" koji je pokrenuo proteste, kao i da SAD finansiraju ruske nevladine organizacije radi "stavljanja u sumnju" izbora, prenosi AFP.

  • Oni se ne sastoje u favorizovanju neke političke grupe ili nekog političkog dnevnog reda u odnosu na neki drugi, rekao je portparol State Departmenta.

  • Podržavamo, kao i drugde u svijetu, i nastavljamo da podržavamo pravo ljudi na mirno izražavanje njihovih pogleda i demokratskih težnji, kazao je Toner, dodajući da nije bilo "signaliziranja", prenosi francuska agencija.

Ruski Itar-Tass je prenio izjavu Jamesa Carneya, pres tajnika američkog predsjednika Baracka Obame, da SAD cijene svoje odnose s Rusijom i teže da ih razvijaju "na osnovu uzajamnog uvažavanja i zajedničkih interesa".

Na molbu ruske državne agencije da komentariše izjave u Rusiji o miješanju SAD-a u unutrašnje stvari drugih zemalja, Carney je odgovorio da su SAD podržavale i podržavaće pristalice demokratije u cijelom svijetu.

Carney je na brifingu u Bijeloj kući rekao da američke vlasti teže da "produbljuju saradnju s ruskim društvom i brane univerzalne vrijednosti".

  • Kada se u Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji krše prava, mi se otvoreno izjasnimo, rekao je Obamin portparol.

Carney je kazao da je Bijela kuća ohrabrena riječima predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva o neophodnosti istrage navoda o nepravilnostima na parlamentarnim izborima u Rusiji, održanim 4. decembra.

  • Pozdravljamo i to što je priznao da su protesti u Moskvi i drugim mjestima dio demokratskog procesa, rekao je Carney.

Itar-Tass podsjeća da je State Department nedavno saopčio da je za "podršku izbornog procesa" u Rusiji izdvojio devet miliona dolara, a da je premijer Vladimir Putin tim povodom ranije u četvretak ukazao da se, u stvari, "stotine miliona dolara ulažu u taj posao".

Na pitanje koja je od tih cifara bliža istini, Carney je odgovorio da bi "vjerovao navodima State Departmenta".