|

"SAD nisu slale 'signal' za postizborne proteste u Rusiji"

"SAD nisu slale 'signal' za postizborne proteste u Rusiji"
0
F
FENA
9.12.2011. u 12:00
3
komentara
0

dijeljenja
"SAD nisu slale 'signal' za postizborne proteste u Rusiji" Foto: AFP
Američki State Department negirao je u četvrtak optužbe ruskog premijera Vladimira Putina da je provocirao postizborne proteste, ističući da su finansije Washingtona upućene jedino za jačanje demokratije.
- Američki programi su "namjenjeni podršci transparentnijeg, slobodnog i fer izbornog procesa", rekao je portparol State Departmenta Marc Toner poslije optužbe na račun američke državne tajnice Hillary Clinton da je slala "signal" koji je pokrenuo proteste, kao i da SAD finansiraju ruske nevladine organizacije radi "stavljanja u sumnju" izbora, prenosi AFP.

- Oni se ne sastoje u favorizovanju neke političke grupe ili nekog političkog dnevnog reda u odnosu na neki drugi, rekao je portparol State Departmenta.

- Podržavamo, kao i drugde u svijetu, i nastavljamo da podržavamo pravo ljudi na mirno izražavanje njihovih pogleda i demokratskih težnji, kazao je Toner, dodajući da nije bilo "signaliziranja", prenosi francuska agencija.

Ruski Itar-Tass je prenio izjavu Jamesa Carneya, pres tajnika američkog predsjednika Baracka Obame, da SAD cijene svoje odnose s Rusijom i teže da ih razvijaju "na osnovu uzajamnog uvažavanja i zajedničkih interesa".

Na molbu ruske državne agencije da komentariše izjave u Rusiji o miješanju SAD-a u unutrašnje stvari drugih zemalja, Carney je odgovorio da su SAD podržavale i podržavaće pristalice demokratije u cijelom svijetu.

Carney je na brifingu u Bijeloj kući rekao da američke vlasti teže da "produbljuju saradnju s ruskim društvom i brane univerzalne vrijednosti".

- Kada se u Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji krše prava, mi se otvoreno izjasnimo, rekao je Obamin portparol.

Carney je kazao da je Bijela kuća ohrabrena riječima predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva o neophodnosti istrage navoda o nepravilnostima na parlamentarnim izborima u Rusiji, održanim 4. decembra.

- Pozdravljamo i to što je priznao da su protesti u Moskvi i drugim mjestima dio demokratskog procesa, rekao je Carney.

Itar-Tass podsjeća da je State Department nedavno saopčio da je za "podršku izbornog procesa" u Rusiji izdvojio devet miliona dolara, a da je premijer Vladimir Putin tim povodom ranije u četvretak ukazao da se, u stvari, "stotine miliona dolara ulažu u taj posao".

Na pitanje koja je od tih cifara bliža istini, Carney je odgovorio da bi "vjerovao navodima State Departmenta".
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...