Uveli mu sankcije
123

Amerika stavila na crnu listu poznatog turskog biznismena, optužila ga za prodaju iranske nafte

G. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američka administracija uvela je danas sankcije istaknutom turskom poduzetniku Sitkiju Ayanu i njegovoj mreži firmi, optužujući ga da je djelovao kao pomagač u prodaji nafte i pranju novca u ime iranske Revolucionarne garde.

Ayanove firme sklopile su međunarodne prodajne ugovore za iransku naftu, organizirale isporuke i pomogle u pranju prihoda te prikrile porijeklo iranske nafte u ime iranskih snaga Quds, ogranka IRGC-a, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija koje je prenio Reuters.

"Ayan je uspostavio poslovne ugovore za prodaju iranske nafte u vrijednosti od stotine miliona dolara kupcima" u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropi, navodi se u saopćenju, dodajući da je zatim usmjeravao prihode natrag snagama Quds.

Ayanov sin Bahaddin Ayan, njegov saradnik Kasim Oztas i još dva turska državljanina uključena u njegovu poslovnu mrežu također su stavljeni na crnu listu, zajedno s 26 kompanija uključujući njegovu ASB grupu, holding sa sjedištem u Gibraltaru.

Ayan, Bahaddin i Oztas nisu odmah bili dostupni za komentar. Ayanova ASB grupa i turska Uprava za komunikacije nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Mjera Ministarstva finansija zamrzava svu američku imovinu onih koji su označeni i općenito zabranjuje Amerikancima da s njima posluju. Oni koji se upuštaju u određene transakcije sa onima na crnoj listi također riskiraju sankcije.

Američke mjere dolaze u trenutku kada su odnosi između Sjedinjenih Država i Turske zategnuti zbog niza pitanja, uključujući neslaganje oko politike prema Siriji i kupovine ruskih protivzračnih odbrambenih sistema od strane Ankare.

Facebook