Svijet
5

Amerika se boji da bi ruski hakeri mogli kompromitovati predsjedničke izbore

Klix.ba
Kako se trka za predsjedničku poziciju sve više zahuktava, nakon užarenih debata između kandidata bitan problem predstavljaju i hakeri. Clinton i Trump su u nedavnoj debati izjavili zabrinutost zbog mogućeg utjecaja ruskih hakera na izbore.

Dva dana prije debate direktor američke nacionalne obavještajne agencije optužio je Rusiju za miješanje u unutrašnje odnose SAD-a. Kritičari Rusije su kazali kako bi bilo kakva uloga Rusije predstavljala ne samo krađu informacija već i njihovo korištenje kao oružje.

Stručnjaci su u maju otkrili dva hakerska napada, a jedan od njih je bio prisutan u sistemu tokom perioda od godinu dana.

"Prepoznali smo da je postojao neprijatelj koji se infiltrirao u sistem i pretraživao komunikacije, kao i opozicionog kandidata", rečeno je iz FBI-a.

Oni vjeruju kako je ruska vlada umiješana u špijunažu kako bi prikupili informacije, odnosno kako bi izvršili utjecaj na stvarni svijet.

Pored ovoga, vjeruje se i kako su jedino najviši zvaničnici Rusije dali dozvolu za špijunažu te kako je njihov krajnji cilj ometanje izbornog procesa.

Moskva je i ranije vršila slične aktivnosti u Evropi i Euroaziji, a sve kako bi iz prikrajka utjecala i mijenjala javno mnijenje.

Kremlj je odbacio optužbe, nazvavši ih "budalaštinama", a Amerikanci su zabrinuti i kako bi se informacijama moglo manipulisati i prije nego što eventualno "procure" u javnost, piše BBC.