Svijet
9

Amerika protjerala 35 ruskih diplomata povezanih sa hakiranjem izbora

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države objavile su novi niz sankcija Rusiji u okviru kojih je donesena odluka da će 35 ruskih diplomata koji su povezani sa cyber napadima biti protjerani. Oni imaju 72 sata da napuste tlo SAD-a.

Riječ je o hakiranju američkih političkih stranica i email računa, a koji se dovode u vezu i sa izbornom pobjedom Donalda Trumpa. Ovo je prvi put da će njihova imena biti javno objavljena.

Diplomate su proglašene kao "persone non grata", a s njima moraju otići i njihove porodice.

Dva ruska objekta u kojima se okupljaju Rusi zbog razmjene obavještajnih podataka u Marylandu i New Yorku će biti zatvorena, kao dio ovih mjera.

Sankcije se odnose i na obavještajne agencije Rusije GRU (Ruska vojna obavještajna agencija) i FSB (Federalna služba sigurnosti), dva obavještajca, četiri službenika u GRU, tri kompanije koje su davale materijalnu podršku operacijama GRU-a i dvojicu Rusa koji su se služili cyber aktivnostima za pronevjeru novca.

Sankcije protiv Rusije i njenih državnih službenika će dodatni zavrnuti ekonomske vijke na već teško kažnjenu zemlju što bi moglo dodatno zaoštriti odnos između Moskve i Washingtona.

Obama je optužio Rusiju da putem hakerskih napada radila protiv Demokratske partije i ugrožava kampanju Hillary Clinton zbog čega je Trump na kraju i izabran za predsjednika.

Rusija je negirala da je uključena u ovakvu vrstu cyber napada.

"Ove mjere su neophodne i prikladne odgovoru na pokušaje da se nanese šteta interesima SAD-a putem kršenja međunarodnih normi. Svi Amerikanci trebaju biti uznemireni zbog ruskih akcija. Krađa podataka i razotkrivanje aktivnosti mogli su biti naređeni samo iz najvišeg vrha ruske vlade. Također, naše diplomate su doživjele neprihvatljive uvrede koje su nanijeli policajci i sigurnosni službenici Rusije prošle godine", rekao je Obama.