Nije strateški bitan
17

Amerika nezadovoljna kako Ukrajina vodi rat: Potrebno je odustati od Bahmuta i pripremati ofanzivu

F. H.
Pogled na grad koji je centar borbi na istoku Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Pogled na grad koji je centar borbi na istoku Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države nezadovoljne su time kako Ukrajinci trenutno vode rat zbog toga što su se fokusirali na odbranu u Bahmutu, za koji vjeruju da je privremeno izgubljen, te da je umjesto odbrane pametnije pripremati novu ofanzivu.

Bahmut, industrijski centar, postao je epicentar mukotrpnog rata u istočnoj Ukrajini, koji uključuje masovne artiljerijske udare, sporo napredovanje i velike gubitke na obje strane.

Grad se također pretvorio u ključnu političku i simboličnu nagradu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u decembru posjetio tamošnju liniju fronta, neposredno prije svog putovanja kako bi se obratio američkom Kongresu u Washingtonu.

Međutim, neimenovani viši dužnosnik u administraciji predsjednika Joea Bidena rekao je da usredotočenost na Bahmut koči Ukrajinu u važnijoj zadaći pripreme široko očekivane proljetne ofanzive kako bi se postigla velika dobitka protiv ruske okupacije na jugu.

Prema dužnosniku, koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom anonimnosti i nije citiran doslovce, vrijeme ide na ruku Rusiji u Bahmutu, s obzirom na njene artiljerijske mogućnosti i broj vojnika.

Međutim, dužnosnik je rekao da ruska pobjeda tamo neće rezultirati značajnijim pomakom u ratu, jer će se ukrajinske snage povući na dobro branjene položaje.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby ponovio je to, rekavši novinarima na dnevnom brifingu u Bijeloj kući u petak da ozloglašena ruska privatna vojna tvrtka Wagner "sipa, samo doslovno baca tijela u stroj za mljevenje mesa" kako bi zauzela Bahmut i još jedan grad, Soledar.

"Čak i ako budu uspješni, u Bahmutu i Soledaru, to neće strateški promijeniti dinamiku na frontu. Neće Ukrajince vratiti do stupnja u kojem su odjednom posustali i ponovno gubimo", rekao je Kirby.

Prema riječima visokog dužnosnika koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, Ukrajina se treba preorijentisati.

Umjesto da troše toliko vojnika i toliko municije na strateški nevažnu metu, Sjedinjene Države savjetuju Ukrajini da povuče te snage na obuku i priključi ih programima obuke pod vodstvom SAD-a čiji je cilj formiranje sofisticiranije i teško naoružane sile sposobne pokrenuti ofanzivu na jugu.

Dužnosnik je primijetio da oružje za protuofanzivu pristiže u Ukrajinu, uključujući nekoliko stotina oklopnih vozila samo pve sedmice, vrsta opreme koja će biti potrebna za mobilne ofanzivne snage.

Ali potrebno je vrijeme za obuku, tako da Ukrajinci moraju razmotriti kompromis zadržavanja Bahmuta u odnosu na pripremu tog šireg strateškog napora, rekao je dužnosnik, dodajući da Ukrajinci možda neće imati resurse za suočavanje s oba izazova, prenosi France24.