Čeka se odluka
337

Amerika ne želi da Turska Aja Sofiju ponovo pretvori u džamiju

A. B.
Aja Sofija (Foto: EPA-EFE)
Aja Sofija (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je Tursku da svjetski poznatu Aja Sofiju, koja je danas muzej, ne pretvori ponovo u džamiju, što je nedavno izjavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
Middle East Eye piše da je Pompeo pozvao tursku vladu da dozvoli da Aja Sofija ostane muzej, a državno vijeće u Turskoj će danas razmatrati zahtjev udruženja koja traže pretvaranje Aja Sofije u džamiju, a koja je nekada bila i bazilika prije nego je postala muzej.

"Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aja Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenosti poštivanju kulturnih tradicija i bogate historije koja je oblikovala tursku republiku i da garantuju da će ostati otvorena za sve. Sjedinjene Američke Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje naslijeđa te izuzetne građevine", kazao je Pompeo.

Zamjenik predsjednika Erdoganove stranke AK Numan Kurtulmus odmah je odreagovao na ove zahtjeve rekavši da je riječ o pitanju nacionalnog suvereniteta.

"Donošenje odluke o statusu Aja Sofije pripada samo Turskoj. Ne trebamo ničije savjete ili preporuke o našim ličnim stvarima", kazao je Kurtulmus.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI vijeka, upisana je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantijci, a Osmansko Carstvo pretvorilo je u džamiju, da bi 1934. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aja Sofije u muzej nazvao "velikom greškom".