Ali Hamenei
0

Amerika jedini "atomski zločinac na svijetu"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei poručio je na konferenciji o nuklearnom razoružanju u Teheranu da je Amerika jedini "atomski zločinac na svijetu".

Hamenei je u subotu ocijenio da je američko atomsko oružje sredstvo terora i zastrašivanja, ističući da islamska vjera zabranjuje upotrebu atomskog oružja, prenio je BBC.

Dvodnevnu konferenciju o nuklearnom razoružanju u Teheranu, koju su iranske vlasti organizirale kao odgovor na samit o nuklearnoj sigurnosti, održan početkom sedmice u Washingtonu, otvorio je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinejad, predloživši formiranje novog međunarodnog tijela koje bi nadziralo proces nuklearnog razoružanja.

"Ova grupa bi trebala funkcionirati tako da sve nezavisne zemlje i vlade imaju svoju riječ i ulogu u njenom radu. Do sada ih je politička dominacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sprečavala da ispunjavaju svoje dužnosti, a samu agenciju odvlačila od njenih zakonskih obveza", naglasio je Ahmadinejad.

On je dodao da SAD ne treba biti u upravnom odboru IAEA-e.

Iranske vlasti oštro su kritizirale samit o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, a Ahmadinejad je izjavio da taj samit predstavlja "poniženje za čovječanstvo".