Kasne za EU, ali i BiH
24

Amerika je tek sada najavila zabranu azbesta: Zašto im je trebalo toliko dugo?

B. H.
Foto: Fotolia.com
Foto: Fotolia.com
Sjedinjene Američke Države su najavile zabranu jedinog oblika azbesta koji se trenutno koristi ili uvozi u SAD, desetljećima nakon što su najrazvijenije zemlje počele postupno izbacivati ​​iz upotrebe ovaj materijal koji uzrokuje rak.

Potez Agencije za zaštitu okoliša (EPA) dolazi nakon propalog pokušaja prije više od tri desetljeća. Ovaj kancerogen je već zabranjen u više od 50 zemalja.

Povezan je s oko 40 000 smrtnih slučajeva u SAD-u svake godine od raka pluća, mezotelioma i drugih vrsta raka. Korištenje kancerogena postupno je opadalo tokom godina, ali još uvijek se zadržava kao građevinski materijal u milionima domova i zgrada diljem SAD-a.

Linda Reinstein, zagovornica borbe protiv azbesta posljednjih 20 godina nakon što joj je suprug umro nakon izlaganja toj tvari, kaže da je briznula u plač nakon što je čula zabranu u ponedjeljak.

Napomenula je da je Velika Britanija zabranila azbest prije četvrt stoljeća.Reinstein kaže da je američka zabrana ograničenija od mjera protiv azbesta koje su usvojile sve druge zemlje.

"Mi smo jedina zapadna industrijska nacija koja nije potpuno zabranila azbest. Šta to govori o nama?", rekla je za BBC.

U ponedjeljak je administrator EPA-e Michael Regan rekao da se zabrana odnosi samo na krizotilni azbest, poznat i kao "bijeli azbest", jedinu vrstu za koju se zna da se uvozi za upotrebu u SAD-u.

Industrije koje još uvijek koriste bijeli azbest imat će do 12 godina da ga postupno izbace iz upotrebe. Bijeli azbest je otporan na vatru i kompanije u SAD-u ga još uvijek koriste za proizvodnju kočnica za vozila, navodi EPA.

Neke hemijske kompanije također ga koriste za proizvodnju hlora, koji se pak koristi za pročišćavanje vode za piće. No jedan je stručnjak rekao za BBC da nekoliko drugih vrsta azbesta nije obuhvaćeno zabranom od ponedjeljka.

Brenda Buck, profesorica medicinske geologije na Univerzitetu Nevada, izjavila je za BBC da je objava EPA-e "mali korak" u nastojanju da se SAD riješi azbesta.

Bijeli azbest je "općenito manje opasan" od pet drugih vrsta, rekla je.

Buck je rekla da se sada boji da će se industrije prebaciti na druge oblike azbesta koji još nisu zabranjeni pravilima EPA-e.

Pokret protiv azbesta uzeo je maha 1980-ih, kada su ga škole diljem SAD-a počele uklanjati iz zgrada zbog zdravstvenih strahova. Godine 1989. EPA je pokušala zabraniti azbest nakon što je pronašla uvjerljive dokaze o njegovoj opasnosti. Ali dvije godine kasnije savezni je sud ukinuo zabranu.

U presudi je utvrđeno da EPA nije uspjela pronaći "najmanje opterećujuću alternativu" za kompanije koje se oslanjaju na azbest, kao što je propisano Zakonom o kontroli otrovnih tvari (TSCA).

Napori SAD-a da zabrane azbest zastali su nakon što je predsjednik Donald Trump došao na dužnost 2017., a njegova administracija nadgledala je EPA-u. U svjedočenju Kongresu 2005. Trump je opisao azbest kao "najbolji vatrootporni materijal ikada napravljen".

U knjizi iz 1997., The Art of the Comeback, rekao je da pokret protiv supstance vodi mafija, "jer su često bile kompanije povezane s mafijom te koje bi obavljale posao uklanjanja azbesta".

Godine 2012. objavio je na Twitteru da Svjetski trgovački centar ne bi "izgorio" u napadima 11. septembra 2001. da njegov "nevjerojatno snažan azbest koji usporava vatru" nije uklonjen.

U Evropksoj uniji azbest je zabranjen devetesetih godina prošlog vijeka. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Federaciji BiH je zabranjen 2016. godine, a u entitetu Republika Srpska 2010. godine.