Svijet
0

Amerika "duboko zabrinuta" zbog poteza egipatske vojske

FENA
Pentagon je izrazio ozbiljnu zabrinutost u ponedjeljak nakon što je egipatska vojska proglasila sveobuhvatne nove ovlasti u toku prebrojavanja glasova nakon predsjedničkih izbora.

"Duboko smo zabrinuti zbog novih izmjena i dopuna ustava, uključujući i vrijeme njihovog objavljivanja koje se dogodilo nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta", rekao je glasnogovornik George Little novinarima.

Sjedinjenje Države očekuju od Vrhovnog vijeća oružanih snaga (SCAF) da preda "pune ovlasti" civilnim liderima, kao što je i obećalo, javio je AFP.

"Podržavamo egipatski narod i njihova očekivanja da će SCAF predati pune ovlasti demokratski izabranoj civilnoj vladi, kao što je SCAF ranije i najavio", rekao je Little.

"Uvijek smo i uvijek ćemo tražiti od SCAF-a da preda svoje ovlasti civilnoj vladi", dodao je on.

Nakon što su se biračka mjesta zatvorila u nedjelju navečer, vladajuće Vojno vijeće je izdalo novi ustavni dekret koji je zamijenio originalni dokument izdat u martu 2011. nakon ustanka u kojem je svrgnut Hosni Mubarak.

Dokument je uveo de facto vanredno stanje i dao je vojsci ovlasti nad legislativom i državnim budžetom, a generalima je dao moć stavljanja veta na novi ustav koji će sastaviti panel čije članove će imenovati vojska.

Američka vojska, koja je proteklih decenija formirala snažne odnose s egipatskim oružanim snagama, veoma je zabrinuta zbog političke situacije.