SAD
0

Američkom vojniku osam mjeseci zbog ubistva iračana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki vojnik koji je priznao umiješanost u ubistvo iračkih zatočenika početkom 2007. osuđen je na osam mjeseci zatvora i bit će izbačen iz oružanih snaga, saopćila je američka vojska.

Stephen Ribordy (25) pred vojnim sudom u Njemačkoj priznao je saučesništvo nakon zločina i pristao svjedočiti na suđenjima drugim vojnicima.

Sud je, pak, odbacio optužbe protiv Ribordyja za zavjeru radi izvršenja ubistva s predumišljajem, prenio je Reuters.

Ribordy je bio prisutan kada je grupa američkih vojnika ubila četvoricu nenaoružanih Iračana koji su imali lisice na rukama i poveze preko očiju.

Glasnogovornik američke vojske nije mogao potvrditi detalje incidenta i izjavio je da tijela ubijenih nikada nisu pronađena. Još jedan učesnik u zločinu – Belmor Ramos osuđen je prošlog mjeseca na kaznu zatvora od sedam mjeseci i, također je izbačen iz vojske.

Ramos je priznao da je sudjelovao u zavjeri radi ubistva s predumišljajem, a pristao je i svjedočiti protiv ostalih učesnika zločina.

Protiv trojice vojnika, koje su svjedoci identificirali kao neposredne izvršitelje ubistava, podignute su optužnice i očekuje se da će im suđenje početi u novembru, kazao je glasnogovornik američke vojske.