Žene seksualno zlostavljane
6

Američko vojno vazduhoplovstvo u središtu seks skandala

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američko vojno vazduhoplovstvo nalazi se u središtu seksualnog skandala nakon što je otkriveno da je 31 žena polaznica obuke identifikovana kao žrtva seksualnog zlostavljanja, uključujući i silovanje.

Prema zvaničnim podacima, kroz bazu Lokland godišnje prođe oko 350.000 regruta.

Istraga o optužbama o seksualnom zlostavljanju započeta je u oktobru prošle godine nakon što se jedna žena požalila da joj je prijateljica bila žrtva u bazi.

Istraga je proširena u novemru kada su tri instruktora izrazila zabrinutost zbog ponašanja kolega prema ženama regrutima.

Do sada je optuženo šest instruktora. U najozbiljnijem slučaj jedan oficir narednik Louis Walker optužen je prema 28 tačaka optužnice, među kojima je i jedna za silovanje u nekoliko za težak seksualni napad.

Pet ostalih instruktora optuženi su za vršenje ili pokušaj vršenja nepristojnih seksualnih odnosa sa polaznicama obuke.

U američkim vazduhoplovnim snagama smatra se prekršajem i ukoliko instruktor stupi u seksualne odnose sa regrutom bez obzira na eventualnu saglasnost polaznice obuke.

Tri instruktora su optužena za preljubu, što je takođe prekršaj u vojsci. Osim šestorice optuženih, protiv još šestorice instruktora se vodi istraga.