|

Američko hapšenje indijske diplomatkinje preraslo u diplomatski spor dvije zemlje

Američko hapšenje indijske diplomatkinje preraslo u diplomatski spor dvije zemlje
1
F
FENA
18.12.2013. u 11:42
29
komentara
1

dijeljenja
Američko hapšenje indijske diplomatkinje preraslo u diplomatski spor dvije zemlje
Revoltirani indijski poslanici u srijedu su u parlamentu izrazili protivljenje hapšenju i lošem tretmanu jedne indijske diplomatkinje u New Yorku prošle sedmice.
Opozicijski čelnik u gornjem domu parlamenta, Arun Jaitley, izjavio je da njeno hapšenje predstavlja očigledno kršenje Bečke konvencije, prenosi BBC.

Devyani Khobragade, zamjenica generalnog konzula, pretražena je do gola s lisicama na rukama nakon hapšenja. Ona je negirala da je krivotvorila vizu i davala lažne izjave zbog navoda da je nedovoljno plaćala svoju indijsku sluškinju.

Sluškinja se žalila da joj je dimplomatkinja plaćala ispod minimalno predviđenih plata na osnovu američkog viznog režima. Nakon hapšenja, Khobragade se pojavila na sudu prošlog petka i puštena je uz kauciju.

U utorak su indijske vlasti naredile niz osvetničkih akcija protiv SAD. Sigurnosne barikade oko američke ambasade u New Delhiju su uklonjene a gostujuća američka delegacija je ukorena.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Marie Harf kasnije je pokušala da ublaži indijski revolt.

"Mi shvatamo da je to osjetljiva tema za mnoge u Indiji. U skladu s tim, razmatramo poduzimanje postupaka u vezi s ovim hapšenjem", navodi ona u saopćenju za javnost.

U srijedu su opozicijski poslanici iz nekoliko stranaka pozvali vladu da poduzme akciju protiv SAD.

Jaitley, iz najveće opozicione stranke Bharatiya Janata (BJP), izjavio je da bi Indija trebala shvatati svoje bilateralne odnose ozbiljnije i "insistirati na ravnopravnom tretmanu" s Washingtonom.

"Jesu li SAD poštovale Bečku konvenciju u tom slučaju? Ko im je dao pravo da stave lisice na ruke Devyani, da se odnose prema njoj na takav način?", upitao je visoki poslanik BJP Yashwant Sinha.

Čelnica regionalne stranke Bahujan, Samajm Mayawat, zatražila je da "premijer intervenira i poduzme neophodnu kciju".

"Kada američki državljani dolaze ovdje, mi im pokazujemo veliko poštovanje. Mi moramo ponovo promisliti o tome", kazala je.

Visoki dužnosnik, ministar iz vladajuće Kongresne stranke Anand Sharma, govoreći uime vlade, izjavio je da je hapšenje diplomatkinje izazvalo "nacionalno zgražanje" i da je vlada zauzela "oštar stav" i objavit će saopćenje u parlamentu.

Hapšenje Khobragade eskaliralo je u teški diplomatski spor između Indije i SAD, dok vlada u Delhiju tvrdi da je "šokirana i zapanjena" naačinom na koji je diplomatkinja "ponižena" u SAD-u.

Novine Times of India u srijedu su citirale njeno pismo koje je uputila kolegama iz ministarstva vanjskih poslova, u kome navodi da je ne samo bila u lisicama, nego je i podvrgavana brojnim drugim ponižavajućim procedurama i tretirana je poput "običnih kriminalaca".
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...