Svijet
0

Američki zapovjednik Mullen stigao u Pakistan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki zapovjednik admiral Michael Mullen stigao je u ponedjeljak u Islamabad, drugi put u ovom mjesecu, saopćila je američka ambasada u Islamabadu.

Admiral Mullen treba da s nekoliko pakistanskih visokih zvaničnika razgovara o "regionalnim temama", precizirao je agenciji AFP glasnogovornik američke ambasade Lou Fintor.

Odmah nakon dolaska, on se susreo sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Mehmoodom Alijem Durranijem, izjavio je agenciji AFP visoki zvaničnik pakistanske vlade.

Admiral Mullen treba da razgovara sa glavnim zapovjednikom pakistanske vojske Ashfaqom Kayanijem o indijsko-pakistanskim odnosima i o borbi protiv talibanskih pobunjenika u plemenskim zonama koje graniče s Afganistanom, naveo je isti izvor.

Pakistan je ključni saveznik Sjedinjenih Američkih Država u "ratu protiv terorizma" koji one vode iz susjednog Afganistana gdje su protjerale s vlasti talibane krajem 2001.

Islamabad je nedavno osudio svakodnevne napade američke vojske na plemenske zone na sjeverozapadu njegovog teritorija, s druge strane granice s Afganistanom, koje SAD smatra za pozadinsku bazu afganistanskih pobunjenika i njihovih saveznika iz mreže al-Qaida.