Svijet
0

Američki Žalbeni sud potvrdio presudu Viktoru Boutu

Klix.ba
Viktor Bout
Viktor Bout
Američki federalni Žalbeni sud potvrdio je presudu ruskom biznismenu Viktoru Boutu uprkos navodima odbrane o nepravilnostima istrage i uzastopnim tvrdnjama ruskih vlasti da je Boutovo izručenje SAD-u nezakonito.

Sud u New Yorku odbacio je tvrdnje Boutovog advokata, Alberta Dayana, da je njegov klijent žrtva neopravdanih optužbi. Dayan je naveo kako je američka vlada imala dovoljno motiva da progoni ruskog građanina, poput "opće zabrinutosti" da je Bout umiješan u kriminalne radnje i da je nekoliko godina prisutan na brojnim listama sankcija SAD-a i Ujedinjenih nacija.

Viktor Bout nekada je bio vlasnik kompanije za aviotransport, za koju mediji tvrde da je učestvovala u nezakonitom transportu oružja, ali navodi nikada nisu dokazani. Bout je 2008. uhapšen na Tajlandu, nakon što je navodno priznao da je teoretski moguće da strana teroristička grupa kupi protivavionsko oružje.

SAD-u je izručen 2010., a godinu dana kasnije osuđen za zavjeru i planiranje ubistva američkih građana.

U aprilu 2012. je osuđen na 25 godina zatvora i prebačen u zatvor visoke sigurnosti.

Rusija je više puta ukazivala da je njegovo izručenje i presuda kršenje međunarodnog zakona i politički potez. Ruski diplomati pružili su podršku Boutovoj odbrani, a rusko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je zvanično upozorenje građanima da pažljivo biraju gdje će putovati, ukoliko postoje ikakve sumnje da američke vlasti imaju ikakvog interesa za njima.