Regija
3

Srbija zamrznula 273 miliona dolara imovine ruskog tajkuna Berezovskog

Klix.ba
Boris Berezovski
Boris Berezovski
Rusija je korak bliže povratu imovine pokojnog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog iz Srbije, nakon što je sud u Beogradu zaplijenio sedam njegovih preduzeća u toj zemlji na zahtjev ruske tužilačke kancelarije.

"Beogradski sud je oduzeo sedam preduzeća koja su bila u vlasništvu Berezovskog, a njihova vrijednost se procjenjuje na 273 miliona dolara", rekao je zamjenik glavnog ruskog tužioca Alexander Zvyagintsev, ne navodeći o kojim je preduzećima riječ, prenosi Interfax.

Sbrijanski mediji pišu da je Berezovski posjedovao 79 posto kompanije "Imlek" koja se bavi preradom mlijeka, 100 posto "Knjaz Miloša", proizvođača bezalkholonih pića, 65 posto "Bambi Banata", koji proizvodi čokoladu, 87 posto subotičke "Mlekare", 11 posto "Sekopaka", firme koja se bavi odlaganjem otpada, te još nekoliko drugih firmi.

Advokat Berezovskog Andres Borovkov je izjavio kako nije upoznat sa odlukama suda u Beogradu, kao i da ne zna ništa o preduzećima u Srbiji.

Berezovski je emigrirao u London 2000. godine nakon što je protjeran iz Rusije. Tamo je živio na rubu bankrota u vili njegove bivše žene. Krajem marta ove godine pronađen je mrtav u toj vili i prema dosad dostupnim informacijama radi se o samoubistvu.

Rusko tužilaštvo je do sada zaplijenilo imovinu Berezovskog u Rusiji i isposlovalo zapljenjivanje njegove imovine u Ukrajini i na Balkanu. Također, u Rusiji je pred nekoliko sudova u odsustvu osuđen na višegodišnje zatvorske kazne za iznuđivanje, prevaru, prekoračenje službene dužnosti i pranje novca.