Prevare od za 7 milijardi dolara
5

Američki tajkun Allen Stanford osuđen na 110 godina zatvora

SRNA
Osramoćeni američki tajkun Allen Stanford osuđen je na 110 godina zatvora zbog formiranja tipične "Ponzijeve sheme" čime je investitore prevario za sedam milijardi dolara.

Na sudu je Stanford negirao bilo kakvu krivicu i na izricanju presude rekao je sudiji da nikoga nije prevario. Bankar iz Teksasa stekao je svjetsku "slavu" kada je počeo Finansirati takmičenja u kriketu u Velikoj Britaniji i na Karipskim ostrvima.

Tužilaštvo je tražilo 230 godina zatvora.

Američki istražitelji su počeli istraživati kako je stjecao bogatstvo te su naišli na tipičnu "Ponzijevu shemu", u kojoj se stari investitori isplaćuju sa uplatama onih novih. Kada više nema novih ulagača, onda se cijeli sistem ruši.

Stenforda je 2006. godine magazin "Forbes" proglasio 605. najbogatijim čovjekom na svijetu. Od svog hapšenja 2009. godine on je tri godine proveo u pritvoru zato što mu sudije nisu željele odrediti puštanje uz kauciju.

On je u martu proglašen krivim po 13 od 14 tačaka optužnice.

"Nisam ovdje da bih tražio simpatiju ili oproštaj. Nisam vodio Ponzijevu shemu. Nisam nikoga prevario", rekao je danas na izricanju kazne. Tužilaštvo je tražilo 230 godina zatvora, dok je odbrana zahtijevala kaznu od 44 mjeseca.