Došlo je vrijeme
0

Američki senator poziva na napad na iransku vojsku

FENA
Senator Lindsey Graham
Senator Lindsey Graham
Američki republikanski senator Lindsey Graham pozvao je Sjedinjene Američke Države da razmotre "neutralizaciju" iranske ratne mornarice i avijaicje ukoliko Teheran ne obustavi nuklearni program.

Sudjelujući na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu u Kanadi, senator Graham je rekao da se dolazi do tačke u kojoj se iranski nuklearni program neće moći zaustaviti s ograničenim konvencionalnim zračnim napadom.

"Umjesto hirurškog udara na njihovu nuklearnu infrastrukturu, mislim da smo stigli do tačke da sada stvarno trebamo neutralizirati sposobnost režima da vodi rat protiv nas i naših saveznika. A to je drugačiji vojni scenarij. To nije kopnena invazija, ali sigurno uništava sposobnost iranskog režima za uzvraćanje", rekao je Graham.

Senator Graham je rekao da ako SAD napadne iransku mornaricu i avijaciju, Iran može uzvratiti s nekonvencionalnim napadima na američke snage u Afganistanu i pokretanjem terorističkih napada u drugim dijelovima svijeta.

"To možete očekivati. Možete očekivati da se na neko vrijeme otvori pakao. Morate to planirati. Ali treba to odvagati prema zamisli o nuklearno naoružanom Iranu i što to znači za budućnost svijeta", rekao je Graham, prenosi Hina.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje vjeruju da je iranski nuklearni program usmjeren proizvodnji nuklearnog oružja, dok teokratski režim u Teheranu tvrdi da njegov program ima mirnodopsku namjenu.