|

Američki senator poziva na napad na iransku vojsku

Američki senator poziva na napad na iransku vojsku
0
F
FENA
7.11.2010. u 09:12
35
komentara
0

dijeljenja
Američki senator poziva na napad na iransku vojsku Senator Lindsey Graham
Američki republikanski senator Lindsey Graham pozvao je Sjedinjene Američke Države da razmotre "neutralizaciju" iranske ratne mornarice i avijaicje ukoliko Teheran ne obustavi nuklearni program.
Sudjelujući na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu u Kanadi, senator Graham je rekao da se dolazi do tačke u kojoj se iranski nuklearni program neće moći zaustaviti s ograničenim konvencionalnim zračnim napadom.

"Umjesto hirurškog udara na njihovu nuklearnu infrastrukturu, mislim da smo stigli do tačke da sada stvarno trebamo neutralizirati sposobnost režima da vodi rat protiv nas i naših saveznika. A to je drugačiji vojni scenarij. To nije kopnena invazija, ali sigurno uništava sposobnost iranskog režima za uzvraćanje", rekao je Graham.

Senator Graham je rekao da ako SAD napadne iransku mornaricu i avijaciju, Iran može uzvratiti s nekonvencionalnim napadima na američke snage u Afganistanu i pokretanjem terorističkih napada u drugim dijelovima svijeta.

"To možete očekivati. Možete očekivati da se na neko vrijeme otvori pakao. Morate to planirati. Ali treba to odvagati prema zamisli o nuklearno naoružanom Iranu i što to znači za budućnost svijeta", rekao je Graham, prenosi Hina.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje vjeruju da je iranski nuklearni program usmjeren proizvodnji nuklearnog oružja, dok teokratski režim u Teheranu tvrdi da njegov program ima mirnodopsku namjenu.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...