Mike Mullen
0

"Amerika je vrlo spremna suprotstaviti se Teheranu"

FENA
Iran pokušava izgraditi nuklearnu bombu, što predstavlja opasnost po njegove susjede, a Sjedinjene Države su "vrlo spremne" suprotstaviti se Teheranu ako načini neki korak ka tome, izjavio je u subotu načelnik združenog štaba admiral Mike Mullen.

"Sjedinjene Države vrlo ozbiljno shvaćaju svoje obveze u pogledu sigurnosti u regiji Zaljeva", rekao je Mullen tokom posjete Bahreinu, gdje se nalazi velika baza američke ratne mornarice iz koje se prate aktivnosti Irana, javio je Associated Press.

"Vrlo smo spremni. Postoje realne opasnosti po mir i stabilnost ovdje, a mi ne krijemo da smo zabrinuti zbog Irana", kazao je Mullen.

Iran poriče da želi razviti nuklearno oružje, kao i tvrdnje Washingtona da financira teroriste, dok je administracija američkog predsjednika Baracka Obame poručila da neće dozvoliti Teheranu da se ovog oružja domogne, ali nije precizirala koje će korake poduzeti da bi to spriječila.

"Rekao sam da su na raspolaganju sve opcije", istakao je Mullen.

Iranu su zbog spornog nuklearnog programa do sada uvedene četiri kruga sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a dodatne sankcije Teheranu uvele su SAD, evropske i druge zemlje.

Jedan američki dužnosnik izjavio je da su Obamina administracija i njeni evropski saveznici spremni Iranu uvest nove sankcije ako ne ispuni međunarodne obveze i dokaže da je njegov nuklearni program mirnodopski.

S druge strane, u Teheranu je u subotu za vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova službeno imenovan šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.