Američki Senat raspravlja o reformi zdravstva

F
FENA
23.11.2009. u 09:34
0
0
Američki Senat raspravlja o reformi zdravstva
0
Američki Senat raspravlja o reformi zdravstva Foto: Reuters
Većinski demokrati u američkom Senatu u subotu su uspjeli osigurati kvalificiranu većinu glasova za stavljanje na raspravu zakon o reformi zdravstva, što je važna proceduralna pobjeda u bitci s opozicionim republikancima oko te najvažnije unutarnjopolitičke incijative administracije Baracka Obame.
Senat ja sa 60 glasova „za“ i 39 „protiv“ u subotu navečer glasalo za otvaranje rasprave o prijedlogu zakona čelnika senatske većine Harryja Reida, s kojim bi se uz cijenu od 848 milijardi dolara u idućih 10 godina zdravstveno osiguranje proširilo na 31 milion Amerikanaca.

Glasanje s kojim je spriječeno opoziciono opstruiranje rada Senata držanjem beskonačnih govora, išlo je strogo po crti stranačke podjele, s glasovima 58 demokrata i dvojice neovisnih senatora za, te glasovima gotovo svih 40 republikanaca protiv.

Da bi se onemogućilo opstruiranje rada Senata koji ima 100 mjesta, potrebna je kvalificirana većina od 60 glasova.

Nakon višednevne neizvjesnosti oko osiguravanja potrebnih 60 glasova, Reid je u subotu dobio podršku dviju umjerenih demokratskih senatorica iz južnih država Arkansasa i Louisiane, Blanche Lincoln i Mary Landrieu. Prema pisanju The Washington Posta u nedjelju, za podršku potonje senatorice Reid je u zakon dodao odredbu o izdvajanju 300 miliona dolara za program Medicaid u njezinoj Lousiani.

Reid je kazao da će zakon na 2.074 stranica proširiti zdravstveno osiguranje na 31 milion Amerikanaca. Nestranački Kongresni ured za proračun (CBO) procijenio je da će trošak reforme zdravstva biti 848 milijardi dolara kroz 10 godna, iako opozicija tvrdi da će prava cijena biti i do 2,5 bilijuna dolara.

Predstavnički dom Kongresa svoju je verziju zakona prihvatio prije dvije sedmice s 220 glasova za i 215 protiv, te predviđenim troškom reforme od 1.100 milijardi dolara.

Dok je rasprava o zakonu u Predstavničkom domu trajala samo jedan dan, očekuje se da će ona u Senatu potrajati sedmicima.

Bijela kuća, koja je u subotu pozdravila stavljanje zakona na raspravu u Senatu, očekuje da on bude prihvaćen do Obaminog govora o stanju nacije u januaru.

- Taj zakon osigurava nužne reforme koje administracija traži - pristupačnu, kvalitetnu zdravstvenu brigu za desetke miliona Amerikanaca koji je danas nemaju, te stabilnost i sigurnost za stotine miliona koji je imaju, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Za razliku od ostalih razvijenih zemalja, SAD nema univerzalni sistem zdravstvenog osiguranja, već građani preko poslodavaca ili sami nabavljaju osiguranje. Jedna od posljedica je i 46 miliona neoosiguranih građana, te brojni milioni podosiguranih. Cijena premija zdravstvenog osiguranja za poslodavce i pojedince udvostručena je posljednjih 10 godina, a njihov je rast bio četiri puta brži od rasta plaća.

- Sadašnji sistem je neodrživ, izjavio je u subotu neovisni senator Bernie Sanders, iz Vermonta, za TV mrežu CBS, prenosi Hina.

- Neosiguranih je 46 miliona, a 45.000 Amerikanaca umire svake godine jer nemaju pristupa liječniku. Imamo gotovo milion Amerikanaca koji su proglasili osobni stečaj zbog troškova liječenja, i završili smo trošeći dvostruko više po osobi na zdravstvenu brigu od bilo koje druge zemlje. Mi trebamo stvarnu reformu zdravstva, istaknuo je Sanders.

Na zdravstvenu brizi u SAD-u se godišnje potroši oko 2,4 bilijuna dolara, ili gotovo 17 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je dvostruko više nego u drugim zemljama OECD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: