Poziv na dijalog
15

Američki sekretar Tillerson: Bit će teško ispuniti zahtjeve postavljene Kataru

Klix.ba
Rex Tillerson (Foto: EPA)
Rex Tillerson (Foto: EPA)
Kataru će biti teško ispuniti neke od zahtjeva koje su pred njega postavile četiri arapske zemlje kako bi mu povukle nedavno uvedene sankcije, poručio je američki državni sekretar Rex Tillerson.

Ipak, on vjeruje da su ti prijedlozi baza za dijalog koji će voditi ka rješavanju diplomatske krize na Bliskom istoku.

Katarski ministar vanjskih poslova je u subotu odbacio listu sa 13 uslova koje predlažu Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein. Oni Katar optužuju za podržavanje terorizma, a Katar te optužbe odbacuje.

Diplomatska kriza bez presedana i ekonomske sankcije traju već više od dvije sedmice, a istovremeno Iran i Turska povećavaju nivo opskrbe Katara hranom i drugom robom.

Četiri zemlje traže da Katar olabavi veze sa Iranom i zatvori tursku vojnu bazu na svojoj teritoriji, a u petak su dali rok od deset dana za ispunjavanje tih uslova. Među ostalim zahtjevima, kako prenosi BBC, su i zatvaranje TV mreže Al Jazeera, čiji rad finansira katarska vlada.

Tillerson je pozvao sve zemlje da sjednu zajedno i razgovaraju o zaustavljanju terorizma.

"Promjena retorike također bi pomogla u smanjenju tenzija", rekao je on, dok je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer istakao da je ovaj spor "porodično pitanje" na kojem zemlje trebaju raditi zajedno.