Novi val tenzija
107

Američki razarač "Donald Cook" uplovio u Crno more, Rusi u pripravnosti

V. K.
Američki razarač redovno u vodama Crnog mora (Foto:Twitter)
Američki razarač redovno u vodama Crnog mora (Foto:Twitter)
Ruska crnomorska flota izvijestila je kako je američki razarač "Donald Cook" uplovio u područje Crnog mora po prvi put u 2021. godini, saopćeno je iz ruskog ministarstva odbrane.

Iako su aktivnosti američke mornarice u ovom periodu gotovo pa redovne i odnose se na zajedničke vojne vježbe sa Turskom, ulazak američkih brodova na područje Crnog mora uvijek donosi i novi val tenzija između SAD-a i Rusije.

Kako je navedeno u izvještaju ruskog ministarstva odbrane, crnomorska flota ove države registrovala je aktivnosti američkog razarača te se njegova aktivnost nakon toga redovno prati.

"Radari Crnomorske flote počeli su pratiti kretanje razarača američke mornarice USS Donald Cook koji je ušao u Crno more 23. januara 2021. godine", rekli su iz ministarstva odbrane Rusije.

Američki razarač USS Donald Cook ušao je u područje Crnog mora i tokom vojnih vježbi koje su održane u novembru 2020. godine, a iz ruskog ministarstva vanjskih poslova taj su potez protumačili kao provokaciju.

U tadašnjoj izjavi, ruski zvaničnici su naveli kako prisustvo ratnih brodova koji pripadaju državama koje nemaju dodira sa područjem Crnog mora ne može doprinijeti stabilnosti u regiji.

Za razliku od Rusije, američka mornarica se povodom novih aktivnosti u Crnom moru obratila s kratkim saopćenjem gdje je navedeno kako se saradnja s partnerima nastavlja i u ovoj godini.

"Prvi razarač posjetio je Crno more u 2021. godini. 'Donald Cook' će nastaviti saradnju s partnerima i doprinijeti stabilnosti na moru kao i u cijeloj regiji", saopćili su iz američke mornarice.