Nakon neslaganja s Kinom
0

Američki ratni brodovi prelaze u Aziju

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
SAD će premjestiti većinu svojih ratnih brodova u azijsko-pacifički region u narednim godinama i zadržat će šest nosača aviona u tom regionu, izjavio je danas američki ministar odbrane Leon Panetta.

On je priznao da postoje neslaganja između dvije najveće ekonomske sile u vezi sa mnogim pitanjima, uključujući teritorijalni spor u Južnom kineskom moru.

"Nismo naivni u vezi sa našim odnosima, a nije naivna ni Kina", rekao je Panetta na skupu kojem su prisustvovali visoki civilni i vojni lideri iz oko 30 zemalja azijsko-pacifičkog regiona.

Američki zvaničnik dodao je da obje zemlje shvataju da "ne postoji alternativa, osim da se obje strane angažuju na jačanju međusobne komunikacije i poboljšanju vojnih odnosa". "Sa Kinom ćemo morati da razvijemo zreo odnos", naglasio je Paneta.

Neki kineski zvaničnici kritikovali su usmjeravanje pažnje američke vojske na Aziju kao pokušaj da se ograniči uticaj Kine povodom njenih teritorijalnih sporova sa drugim zemljama.

Panetta tokom sedmodnevne regionalne turneje objašnjava saveznicima i partnerskim zemljama praktično značenje američke vojne strategije koja je objavljena u januaru, u kojoj se američke vojne snage preusmjeravaju na Pacifik.

On će u narednim danima obići Vijetnam i Indiju, u vrijeme kada su u Južnom kineskom moru obnovljene tenzije zbog teritorijalnog spora Kine i Filipina.