Svijet
9

Američki profesori osuđeni zbog namještanja rezultata testova

Klix.ba
Savezna američka država Georgija osudila je 11 profesora zbog učešća u organizovanoj šemi lažiranja rezultata testova koje su radili učenici.
Profesori umiješani u skandal
Profesori umiješani u skandal

Profesori su mijenjali pogrešne odgovore kako bi pokazali napredak učenika, a neki su zbog toga primili bonuse kao nagradu. Ovo je otkriveno nakon što su lokalne novine izvijestile o nekim rezultatima koji su bili statistički nemogući. Jedanaest profesora je proglašeno krivim za ucjenjivanje i suočavaju se s dugogodišnjim kaznama zatvora. Dvanaesta osoba je oslobođena. Ovo je najveći skandal o prevarama u školstvu koji se dogodio u historiji SAD-a.

U 2013. godini 35 osoba je optuženo i većina njih se izjasnila krivim te su svjedočili na sudu.

"Varanje je trajalo toliko dugo da smo to smatrali dijelom svog posla", rekao je bivši profesor Jackie Parks kada je svjedočio na sudu.

Upravnica školskog sistema Beverly Hall preminula je od raka prošlog mjeseca i nikada se nije pojavila na sudu. Tvrdila je da je nevina, no mnogi su je optužili da je vršila pritisak na profesore da prikažu napredak učenika kako bi dobili veća sredstva od vlade.

Beverly Hall
Beverly Hall

U 2009. godini Američka asocijacija školskih administratora imenovala je Hall Upravnicom godine zbog velikog napretka u rezultatima rada učenika u njenom distriktu.