Svijet
0

Američki predsjednik započeo afričku turneju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Džordž Buš, započeo je danas turneju po Africi, tokom koje će posjetiti pet zemalja, u namjeri da predstavi projekte SAD na polju zdravstva i obrazovanja i podstakne napore za razrješenje političke krize poslije izbora u Keniji.

Buš je u pratnji supruge Lore doputovao u Benin, prvu stanicu svoje turneje, poslije koje će posjetiti i Tanzaniju, Ruandu, Ganu i Liberiju.

Prije puta u Tanzaniju, Buš se, na kratko, sastao sa beninskim predsjednikom Tomasom Boni Jajijem, prenio je Rojters.

Džordž Buš, čija je ovo druga posjeta Africi, pažljivo je birao zemlje koje će obići, kako bi sagledao drugo lice kontinenta, obično predstavljenog u medijima kao siromašnog i konfliktnog.

Benin, Tanzanija, Ruanda, Gana i Liberija danas su relativno stabilne države, čije predsjednike Vašington smatra novom generacijom demokratski nastrojenih lidera.

"Predsjednik Buš vjeruje da se sve ove države i njihovi lideri nalaze na putu da postanu vlade kakve bismo željeli za partnere," rekao je savjetnik za bezbjednost u Bijeloj kući Stiven Hedli.

Iako Buš ovog puta neće posjetiti afričke zemlje u kojima je kriza, kao što su Darfur u Sudanu ili Kenija, Bijela kuća vjeruje da će njegova posjeta doprinjeti rješenju sukoba poslije spornih predsjedničkih izbora u Keniji, u kojima je poginulo 1.000 ljudi.

Američki predsjednik takođe je najavio da će, tokom posjete Africi, u Keniju poslati državnog sekretara Kondolizu Rajs, kako bi ubrzao sklapanje dogovora između vlade i opozicije u kojem posreduje bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan.