{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki potrošači zabrinuti zbog sigurnosti kineskih proizvoda

F
26.7.2007. u 10:15
0
0
Američki potrošači zabrinuti zbog sigurnosti kineskih proizvoda
0
Američki potrošači zabrinuti zbog sigurnosti kineskih proizvoda
Američki potrošači iskazuju sve veću zabrinutost zbog sigurnosti proizvoda iz Kine, premda Peking kaže da pojačava kontrolu prehrambene i farmaceutske industrije nakon čitavog niza povrata i opoziva kineske izvezene robe, javlja Glas Amerike.
Popis kineskih proizvoda koji su američke inspekcije proglasile lošim, nesigurnim ili nezdravim, vrlo je dugačak.

U aprilu, hrana za kućne ljubimce s melaminom, kao jednim od sastojaka umjesto proteina, izazvala je uginuće hiljadu pasa i mačaka u Americi. U maju, kostarikanski dužnosnici su zaplijenili paste za zube koje su sadržavale kemikalije iz antifriza i tekućina za kočnice.

Nedavno, Sjedinjene Države su zabranile i uvoz ribljih i proizvoda od školjki uzgojenih na kineskim ribogojnim farmama zato što su sadržavali nedozvoljene aditive.

Isprva, Peking je pokušavao umanjiti značaj tih zabrana. No, nakon što je čelnik kineske Državne uprave za kontrolu lijekova i hrane proglašen krivim za primanje mita, on je bio i kažnjen smrtnom kaznom i smaknut 10. jula. Smaknuće visokog kineskog dužnosnika, osuđenog za primanje mita za izdavanje lažnih potvrda o kvaliteti proizvoda, izgleda pokazuje da je Kina odlučna poboljšati stanje kakvoće i sigurnosti svojih proizvoda.

S godišnjim izvozom u Sjedinjene Države u vrijednosti od gotovo 300 milijardi dolara, Kina, kako kažu ekonomisti, mora djelovati brzo da bi povratila povjerenje američkog tržišta.

Nedavno ispitivanje javnog mnijenja, koje su proveli list USA Today i agencija Gallup pokazuje da je gotovo 80 posto američkih potrošača zabrinuto oko sigurnosti proizvoda iz Kine. Više od polovine kaže da se trudi kupiti što više američkih proizvoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: