Svijet
58

Američki pilot tvrdi: Našao sam olupinu nestalog malezijskog aviona

Klix.ba
Iskusni američki pilot Michael Hoebel (60) je uvjeren da je pronašao nestali malezijski avion i tako riješio najveću misteriju današnjice.

Hoebel je, kako tvrdi, olupinu letjelice uočio u jednom komadu na dnu mora u blizini sjeveroistočne obale Malezije, zapadno od Tajlanda. Navodi da se šokirao kada je uporedio dimenzije pronađenog objekta sa onima Boeinga 777 i utvrdio da su identične.

Amerikanac je avion tražio putem web-stranice TomNod, koja služi kao poseban servis za pretragu satelitskih snimaka. Na ovoj stranici je proveo sate istražujući slučaj aviona koji je nestao prije dva mjeseca.

"Bio sam iznenađen, nisam mogao vjerovati da bih ovo mogao naći", kazao je za TV stanicu WIVB.

Na pitanje novinara je li moguće da je na snimku ajkula, odgovorio je: Onda bi to morala biti ajkula od 64 metra".

Hoebel je kontaktirao američki Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja, kao i FBI, ali od njih još uvijek nije dobio nikakav odgovor.

Dosadašnji razvoj događaja nakon misterioznog nestanka aviona Malaysia Airlinesa 8. marta navodi na pomisao da olupina letjelice nikada neće biti pronađena. Avion je, podsjetimo, letio od Kuala Lumpura prema Pekingu kada je nestao sa radara i nije pronađen nigdje na kopnu.

U potragu za Boeingom 777 bile su uključene brojne zemlje - Malezija, Kina, Japan, Novi Zeland, SAD, Južna Koreja, Velika Britanija i Australija. Ova potraga se smatra najskupljom u historiji avijacije.