Raketni štit
0

Američki Patrioti bit će postavljeni na sjeveru Poljske

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američke rakete Patriot bit će raspoređene na sjeveru Poljske, 60 kilometara od ruske enklave Kaljiningrad, a ne blizu Varšave kako je ranije bilo predviđeno, izjavio je u srijedu poljski ministar odbrane Bogdan Klich.

"Amerikancima će biti komotnije" u vojnoj bazi u Moragu nego u predgrađu glavnog grada, izjavio je za štampu Klich, prenijela je agencija PAP.

"To je važan garnizon s velikom kasarnom u dobrom stanju", kazao je on i dodao da njegova blizina s Kaljiningradom nema nikakve važnosti za taj izbor, javila je agencija PAP.

SAD i Poljska su 11. decembra potpisali sporazum o stacioniranju američkih trupa na poljskom tlu (SOFA), koji je otvorio put raspoređivanju raketa Patriot.

SAD je 17. septembra odustao od plana da postavi elemente proturaketnog štita u centralnoj Evropi. Plan je bio da se do 2013. godine postavi jedan radar u Republici Češkoj i deset presretača dalekometnih balističkih raketa u Poljskoj.

Taj plan je izazvao bijes Rusije koja je u njemu vidjela direktnu prijetnju za svoju sigurnost. Moskva je pozdravila odustajanje od ovog plana.