Incident u Missouriju
26

Američki nuklearni bombarder se zapalio tokom hitnog slijetanja

D. B.
Američki nuklearni bombarder B-2 Spirit prisilno je sletio u Missouri nakon kvara koji se dogodio tokom leta, a prilikom slijetanja se zapalio.

Riječ je o "nevidljivom" nuklearnom bombarderu B-2 Spirit Američkih zračnih snaga, koji je prisilno sletio u bazu Whiteman u Missouriju zbog kvara nastalog tokom "rutinskih operacija". Avion se prilikom slijetanja zapalio te je pretrpio oštećenja, potvrđeno je iz Američkih zračnih snaga. Požar je ubrzo ugašen.

Povrijeđenih nije bilo, a incident je još uvijek pod istragom. Na objavljenoj fotografiji aviona se vidi dim koji se podiže iznad mjesta slijetanja aviona, dok druga prikazuje avion bez aktiviranog stajnog trapa.

B-2 Spirit je ušao u službu 1997. godine, a koštao je 1,16 milijardi dolara, odnosno 2,15 milijardi današnje vrijednosti. Smatra se najskupljim bombarderom na svijetu.

Prošle godine je oštećen još jedan B-2 bombarder u bazi Whiteman kada je zbog mehaničkog kvara otkazao stajni trap prilikom slijetanja. Tom prilikom je saopćeno da su razlog kvara "istrošene opruge".

B-2 Spirit je proizvela kompanija Northrop Grumman, koja je ovog mjeseca predstavila novi avion B-21 Raider, a koji će biti njegov nasljednik.