Strah od eskalacije
0

Američki mediji: Nije pitanje hoće li Iran uzvratiti Izraelu već samo kada će

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD i njihovi saveznici vjeruju da su veliki raketni ili dronovski napadi Irana ili njegovih zastupnika na vojne i vladine ciljeve u Izraelu neizbježni, što bi označilo značajno proširenje šestomjesečnog sukoba, tvrde ljudi upoznati s obavještajnim podacima, piše Bloomberg.

Potencijalni napad, vjerovatno upotrebom visoko preciznih projektila, mogao bi se dogoditi u narednim danima, rekli su ljudi, tražeći anonimnost kako bi razgovarali o povjerljivim pitanjima. Više se smatra pitanjem kada, a ne da li, rekao je jedan od ljudi, na osnovu procjena američkih i izraelskih obavještajnih službi.

Nafta Brent, globalna referentna vrijednost, skočila je za više od 1 posto i trgovala iznad 90 dolara po barelu nakon vijesti. Nafta je ove godine porasla za 16 posto, podstaknuta premijom za ratni rizik od početka sukoba na Bliskom istoku.

Iran je zaprijetio da će udariti Izrael u znak odmazde za napad na diplomatski kompleks u sirijskom glavnom gradu Damasku prošle sedmice u kojem su ubijeni visoki iranski vojni zvaničnici. Izrael nije eksplicitno priznao da stoji iza tog napada, iako je tradicionalno slijedio politiku dvosmislenosti u operacijama u Siriji, Libanu i drugdje.

Izraelskim zapadnim saveznicima rečeno je da bi izraelska vlada i vojni objekti mogli biti gađani, ali se ne očekuje da će biti gađani civilni objekti.

Američki zvaničnici pomažu Izraelu u planiranju i dijeljenju obavještajnih procjena, kažu ljudi. Izrael je rekao saveznicima da čeka da se ovaj napad dogodi prije nego što pokrene napad na Rafah u Gazi, iako nije jasno koliko brzo bi ta operacija mogla početi.

Američki i zapadni obavještajci ukazuju na napad iz Irana i njegovih saveznika ne mora nužno doći sa sjevera Izraela, gdje se nalazi saveznik Teherana Hezbolah u Libanu.

Izraelski zvaničnici se slažu sa stavom saveznika. Oni su također javno zaprijetili Iranu da će, ako udari na izraelsko tlo, Izrael pogoditi iransko tlo.

Ranije u srijedu, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei ponovio je zavjet da će uzvratiti Izraelu za napad u Damasku, za koji je rekao da je jednak napadu na iransku teritoriju.

Strane diplomatske misije već se pripremaju za potencijalne napade, praveći planove za vanredne situacije za evakuaciju usred zahtjeva izraelskih vlasti o hitnim zalihama poput generatora i satelitskih telefona, rekao je jedan od ljudi, napominjući da nisu bili upoznati s tim da nijedna zapadna misija planira hitnu evakuaciju.

Dok su SAD gurale Izrael za prekid vatre u Gazi, Bidenova administracija je također signalizirala da je spremna podržati zemlju u slučaju napada Irana ili njegovih zastupnika.

"Također želimo da se pozabavimo iranskom prijetnjom da pokrene značajan napad - oni prijete da će pokrenuti značajan napad u Izraelu. Kao što sam rekao premijeru Netanyahuu, naša posvećenost sigurnosti Izraela od ovih prijetnji iz Irana i njegovih zastupnika je gvozdena. Dozvolite mi da ponovim, željezni - sve što možemo da zaštitimo sigurnost Izraela", rekao je Joe Biden u srijedu.

Još nije jasno da li bi potencijalni napad Irana i njegovih zastupnika pretvorio sukob u širi, dugotrajniji rat ili bi ostao obuzdavan, rekao je jedan od ljudi. Direktan iranski napad na izraelski grad bio bi prvi i intenzivirao bi neprijateljstva- Prošle sedmice, Izrael je kodirao navigacijske signale iznad gradskog područja Tel Aviva u pripremi za potencijalni napad.

Izraelske ambasade se također smatraju metama za potencijalne napade nakon napada na Damask prošle sedmice, a nekoliko misija širom svijeta je zatvoreno.