Historijski preokret
0

Američki kongres usvojio zakon o reformi zdravstva

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kasno sinoć Kongres SAD-a je odobrio nešto što se naziva historijskim zakonodavstvom, kojim se zdravstveno osigurava desetine miliona do sada neosiguranih Amerikanaca, ali i zaustavlja sa zloupotrebama osiguravajućih kompanija. Ovo se označava i kao vrhunsko poglavlje 100 godina dugog napora za jednim univerzalnim pokrivanjem zdravstvenih usluga.

"Ovako izgleda promjena", izjavio je predsjednik Barrack Obama nekoliko momenata nakon usvajanja u televizijskom obraćanju, podsjećajući na svoju kampanju iz 2008. i obećanje za "promjenu u koju možemo vjerovati".

Iako je smatran mrtvim zakonom prije svega dva mjeseca, nakon njegovog usvajanja u Senatu, u Kongresu je usvojen sa odnosnom glasova 219-212. Republikanci su bili ujedinjeni u protivljenju zakonu, a pridružilo im se i 34 disidentskih Demokrata.

Obamino predsjedništvo ovim je dobilo snažan poticaj dok je duboko podijeljeni Kongres prihvatao zakon dotičući se života skoro svakog Amerikanca. Borba za buduće zdravstveno osiguranje, utičući na jednu šestinu ekonomije.

Novi budžet će zdravstveno osiguranje proširiti na 32 miliona Amerikanaca kojima ono nedostaje, odnosno 95 posto svih pojedinaca ispod 65 godina koji ostvaruju uslove.

Po prvi put, većina Amerikanaca će morati kupiti zdravstveno osiguranje, ali se i suočiti sa kaznama ako to odbiju. Dosta novca će biti posvećeno pomoći porodicama čiji su prihodi 88.000 dolara godišnje kako bi platili svoju premiju.