Hoće li napasti?
47

Američki general upozorava: Kina razvija sposobnosti za napad na Tajvan

V. K.
Pitanje Tajvana opterećava kinesko društvo (Foto: EPA-EFE)
Pitanje Tajvana opterećava kinesko društvo (Foto: EPA-EFE)
Američki general Mark Milley izjavio je kako Sjedinjene Američke Države pomno prate situaciju na Pacifiku, naročito u kontekstu eventualnog napada Kine na Tajvan.
U intervjuu za BBC, Milley je rekao kako Kina jasno razvija sposobnosti koje bi poslužile za organizaciju napada na Tajvan u određenom trenutku.

"Što se tiče sposobnosti za napad, mislim da ih Kina razvija. Predsjednik Xi Jinping je govorio o tome na konferencijama da Kineska narodnooslobodilačka vojska razvija sposobnosti za napad u nekom trenutku. Da li će to uraditi ili ne je politički izbor koji će se zasnivati na tome kako Kinezi u tim trenucima vide koristi od takvog čina", rekao je Milley.

Ipak, i pored brojnih aktivnosti i provokacija, američki general je mišljenja kako se napad neće izvršiti u bližoj budućnosti.

"U ovom trenutku nema naznaka ili upozorenja o bilo čemu neposrednom, ali opet, mi situaciju pratimo vrlo, vrlo pažljivo", poručio je američki general.

Kada je riječ o razmišljanjima unutar Kine o eventualnom napadu na Tajvan, brojni analitičari smatraju kako su mogućnosti za napad u ovim trenucima male.

"Peking priznaje da bi takav potez bio preskup i poguban, ne samo za Kinu već i za cijeli svijet. Dosljedan stav Kine bio bi da traži mirno ujedinjenje s Tajvanom te da će djelovati samo ako se suoči s provokacijom", piše BBC.

Jedini okidač za rat bio bi vjerovatno potez u kojem bi Tajvan i zvanično proglasio nezavisnost od Kine.

"To je nešto što predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen izbjegava, ali insistira na tome da se o Tajvanu govori kao suverenoj državi", ističe se u analizi.

Situacija je koncem prošle godine zamalo i eskalirala kada je Kina poslala rekordan broj borbenih aviona prema dijelu koji Tajvan smatra svojom odbrambenom dozom djelovanja.