Svijet
0

Američki general: Sjeverna Koreja će uskoro moći izraditi interkontinentalne balističke rakete

Anadolija
Američki general Vincent Brooks je u utorak izjavio da će Sjeverna Koreja uskoro moći izraditi interkontinentalne balističke rakete, ako je druge zemlje ne spriječe u tome.

Brooks, general imenovan na čelo američkih snaga u Južnoj Koreji, pred Odborom za oružane snage američkog Senata istakao je da se jasno vide vojni sistemi koje su razvili u Sjevernoj Koreji.

"Jasno se vidi na marševima ono što su postigli, sistemi kojima raspolažu, a i neke probe. Vremenom ćemo vidjeti da su stekli te sposobnosti, ukoliko ih ne spriječimo u tome", rekao je Brooks.

Odgovarao je i na pitanja o sposobnosti Sjeverne Koreje da izradi interkontinentalne rakete, s dometom do SAD-a.

"Ako Kongres potvrdi moje imenovanje, planiram biti blizak partner Južne Koreje da budem siguran na što su spremni", rekao je američki general, dodajući da ga posebno zabrinjavaju sjevernokorejski kapaciteti izgradnje balističkih raketa koje se mogu lansirati iz podmornica.

"Iako još nisu uspjeli u tome, to je kao da gledate nekoga ko vozi bicikl i pada, ali na kraju može postati prvak u vožnji bicikla", rekao je Brooks.

Južna Koreja, Japan i SAD u utorak su upozorile Sjevernu Koreju da bi protiv nje mogle biti uvedene oštrije sankcije i snažnija izolacija ako izvede petu nuklearnu probu.